Tarkka taloudenpito ja huolellisuus ovat taanneet leivän – Kari Lehtilän Piha-Aura on vuoden auralainen yritys

0
Kari Lehtilän pyörittämän Piha-Auran toimialueena on koko Varsinais-Suomi.
Kari Lehtilän pyörittämän Piha-Auran toimialueena on koko Varsinais-Suomi.

AURA. Innostus kotipihan puutarhatöihin sai Kari Lehtilän hakeutumaan 15 vuotta sitten Ammattiopisto Livian koulutukseen, jossa keskityttiin viherrakentamiseen. Kun opinnot olivat keväällä 2012 viittä vaille valmiit ja valmistuminen puutarhuriksi oli varmaa, Lehtilä perusti toiminimi Piha-Auran.

Hän lähti liikkeelle varovasti, pyöritti yritystään osa-aikaisesti ja keskittyi leipätyöhönsä Aurajoki Oy:n viimeistelijänä. Piha-Auran toiminta kuitenkin vakiintui nopeasti ja laajeni 2016, kun Kari Lehtilän poika Iiro Lehtilä perusti kuljetuksia sekä kaivuutöitä tekevän yrityksen, Kuljetus Lehtilän.

Auran Shellin lähistöllä on lopputarkastusta vaille valmiiksi rakennettu Lehtilöiden yhteinen hallitukikohta. Se on heidän suurimpia investointejaan.

Kari Lehtilä tuumaa hallin helpottavan lähtemistä lumenaurauksiin talven tuiskuissa. Piha-Auran repertuaariin kuuluvat myös muut kiinteistönhuoltotyöt, istutukset, nurmikoiden, puiden ja pensaiden leikkuut sekä kattojen ja rännien puhdistukset. Vuosien mittaan Lehtilällä on ollut pieniä rakennusurakoita. Hän on tehnyt muun muassa terasseja sekä pihalaatoituksia.

Kuusiaidoissa on sopivasti haastetta

Ensimmäiset Kari Lehtilän saamat urakat olivat kuusiaitojen leikkuita ja niitä hän pitää edelleen mielenkiintoisina töinä. Pitkät ja vanhat aidat kysyvät taitoa, etenkin jos niihin ei ole hetkeen kajottu.

Aluksi Lehtilä käytti apunaan rimaa saadakseen aikaan suoraa leikkuujälkeä. Sittemmin hän luopui apuvälineestä ja nykyisin hän luottaa lähes yksinomaan silmiinsä ja kunnollisiin tikkaisiin.

Niihin nojaten on helpompi tehdä tarkkaa jälkeä kuin nostimen korista. Sieltä käsin leikkurin kannattelu käy raskaaksi. Korkeimmat kohdat on kuitenkin pakko leikata nostimesta.

Tikkaissa piilee riskinsä ja sen Lehtilä oppi muistamaan kertaheitolla.

– A-tikkaat lähtivät kaatumaan ja minä keskityin huolehtimaan, ettei Sthilin terä osu maahan. Onneksi en kaatunut korkealta. Kylkeen otti vähän kipeää, Lehtilä muistelee.

Hyvä työjälki on tehnyt vakioasiakkaita esimerkiksi useista seurakunnista, jotka leikkuuttavat Lehtilällä kuusiaitojaan.

Työpäivät ovat erilaisia

Mikä on yrittäjänä pärjäämisen salaisuus?

– Olen alusta saakka yrittänyt noudattaa tarkkaa taloudenpitoa enkä ole hankkinut mitään turhaa. Siitäkin on suuri apu, että poikani pystyy kuljettamaan tavaroita, Kari Lehtilä vastaa.

Kuluvana vuonna Lehtilä on pitänyt kaksi lomapäivää, muttei hän ole oikein enempää osannut kaivata. Kun lähes jokainen työpäivä on erilainen, tekeminen säilyy mielekkäänä.

Hyvänä asiana Lehtilä pitää myös sitä, ettei rakennusalan hiljaiselo ole vaikuttanut viherrakentamiseen yhtä paljon kuin uudisrakentamiseen.

Juhlistatko jotenkin Vuoden auralainen yritys -titteliä?

– Juhlistaminen tapahtui menemällä lauantaina Varsinais-Suomen yrittäjägaalaan, Lehtilä vastaa.


FAKTA

Yrityksen nimi: Piha-Aura Tmi
Perustamisvuosi: 2012
Toimiala: Piha- ja puutarhapalvelut
Henkilökunta: 1 + kausityöntekijöitä tarvittaessa
Minkä palkinnon sai: Vuoden yritys Aurassa
Palkinnon perustelut: Yritys tarjoaa monipuolisia ja laadukkaita palveluja omakotitalojen asukkaille, taloyhtiöille, vapaa-ajan asunnoille sekä yritysten pihoille Auranmaalla ja Turun talousalueella.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän