Pyhäjärven puolesta: ”Sanoja Pyhäjärven puolesta”

0
Pyhäjärven suojeluohjelma järjestää 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kirjoituskilpailun, johon voi osallistua Pyhäjärveen tai sen valuma-alueeseen liittyvällä kirjoituksella. Kuva: Henna Ryömä

Vuosien saatossa olen päässyt lukemaan ihania tarinoita Pyhäjärvestä. Osa on ollut tosia, tutkimuksellisia, asiapitoisia ja toisaalta osa on ollut kertomuksia, tunnelmia, muisteluita ja on mukana ollut satuakin. Aiheena ovat olleet kalat, linnut, eläimet tai ne ihan pienimmät planktonhippuset – vesikirput ja hankajalkaiset. Teksteissä on kirjoitettu veden tärkeydestä, riittävyydestä, laadusta ja työstä, jota on tehty vesiympäristön parantamiseksi. Tunnelmakuvauksia on luettu niin näytteenottoreissuilta kuin kajakin ja suksien päältä, pyöräretkiltä ja ahvenia paistellessa. Kaikkia tarinoita on yhdistänyt Pyhäjärvi.

Pyhäjärviseudulla asuville, mökkeileville ja vieraileville järvi ja sen valuma-alue merkitsee jotain. Se on paikka, jossa voi virkistyä, tuulettaa ajatuksia tai joka tarjoaa elinkeinon. Yläneenjokivarren melontaretket, Pyhäjoen uimapaikat, varpaiden uittaminen kylmissä lähteissä järven pohjassa ja onkireissut vievät aurinkoisiin kesäpäiviin, onnellisiin hetkiin ja rauhaan. Joskus se voi merkitä myös jotain suurta ja pelottavaa – jään natinaa, myrskytuulen ujellusta, tummaa syvyyttä. Silti merkityksellistä.

Pyhäjärven suojelutyötä on tehty lähes 30 vuotta. Yhtä pitkään on kirjoitettu Pyhäjärven puolesta -juttuja, joita on julkaistu Pyhäjärven suojeluohjelman ja Pyhäjärvi-instituutin viestintäkanavissa sekä alueen paikallislehdissä, Alasatakunnassa ja Auranmaan Viikkolehdessä. Suurin osa juttujen kirjoittajista ovat olleet Pyhäjärvi-instituutissa työskennelleiltä tai hankkeiden yhteistyökumppaneilta, mutta aina välillä olemme saaneet nauttia juttuja myös suojeluohjelman työn ulkopuolelta. Ensi vuonna juhlitaan Pyhäjärven suojeluohjelman pyöreitä vuosia ja Pyhäjärven suojeluohjelma järjestää 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kirjoituskilpailun, jonka voittajat julkistetaan juhlavuoden alussa, tammikuussa 2025.

Onko sinulla tarinasi kerrottavana? Mahtuuko se ”aaneloselle”? Onko pöytälaatikossasi Pyhäjärveen liittyvä runo julkaisua vailla? Mistä Pyhäjärveen tai sen valuma-alueeseen liittyvästä haluaisit kertoa? Onko se muisto, tarina, kertomus, tunnelma, ajatelma tai satu? Onko tarinasi opittua tai sisältääkö se opetuksen? Kertooko se merkityksellisyydestä, työstä tai muistosta? Onko mukana jännitystä, vaarallisia tilanteita ja selviytymisiä?

Osallistu Pyhäjärven puolesta -kirjoituskilpailuun. Tekstin tulee mahtua yhdelle A4-sivulle, mutta minimipituutta ei ole määritetty. Toimita tekstisi 30.11. mennessä Pyhäjärven suojeluohjelmalle. Liitä mukaan yhteystietosi. Kilpailun tarkemmat ohjeet ja säännöt löytyvät Pyhäjärven suojeluohjelman verkkosivuilta: www.pyhajarvensuojelu.net/ajankohtaista/kirjoituskilpailu.

Viisi palkittua tekstiä julkaistaan juhlavuoden aikana Pyhäjärven puolesta -juttusarjassa. Lisää juttuja voidaan julkaista Pyhäjärvi-instituutin blogissa ja kaikki jutut kootaan verkkojulkaisuksi. Osallistumalla kilpailuun annat luvan jutun julkaisuun. Kilpailun tuomareina toimii Pyhäjärven suojeluohjelman asettama tuomaristo.

Mitkä sanat sinä valitset Pyhäjärven puolesta?

Henna Ryömä

asiantuntija

Pyhäjärvi-instituutti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän