Pöytyälle kaavailtu biokaasulaitos jäihin: yhtiön mukaan syynä paikallisyhteisön vastustus, kunnallistekniikka ja sijainti

0
Hankkeen tiimoilta Pöytyän kunta laati vastikään Lallin teollisuusalueen asemakaavan laajennuksen, jonka luonnos laitettiin nähtäville 30.10. saakka Pöytyän kunnan kotisivuille. Kuva: Timo Koskensalo

PÖYTYÄ/Lalli. Pöytyän Lallin teollisuusalueelle suunnitellun biokaasulaitoshankkeen valmistelu on keskeytetty. Hanketta kehittänyt Wega Group Oy kertoo julkaisemassaan tiedotteessa hankkeen rahoittajan Copenhagen Infrastructure Partnersin (CIP) päättäneen keskeyttää hankkeen valmistelun Lallin sijoituspaikan osalta.

–Keskitymme tällä hetkellä Pohjanmaan hankkeisiin ja ensisijaisesti saamaan Nivalan hankkeen investointipäätökseen, jonka jälkeen tarkastelemme Varsinais-Suomen biokaasulaitoksen tilannetta uudelleen, tiedotteessa sanotaan.

Pöytyän hankkeen keskeytys johtuu useammasta syystä. Wega Groupin mukaan Lalli ei osoittautunut raaka-aineiden osalta keskeiseksi sijainniksi. Laitospaikan kunnallistekniikka oli yhtiön mukaan alkuperäistä arviota heikompi. Esimerkiksi keskijänniteverkkoon liittyminen ei ole mahdollista, vaan uusi linja olisi pitänyt rakentaa yli 10 kilometrin päästä.

Useiden keskustelutilaisuuksien ja YVA-ohjelman kuulemisten perusteella yhtiö totesi, että laitospaikka ei ole saavuttanut tarvittavaa hyväksyntää paikallisyhteisössä.

–Kartoituksen ja kunnan suosituksen perusteella lähdimme alustavasti tarkastelemaan Lallin teollisuusaluetta. Se vaikutti sijaintinsa puolesta hyvältä laitospaikalta, mutta selvitystyön perusteella paikka osoittautui haasteelliseksi raaka-aineiden sijainnin, kunnallistekniikan saatavuuden ja paikallisyhteisön kanssa tehtävän yhteistyön suhteen, sanotaan tiedotteessa.

Vielä muutama viikko sitten Pöytyän biokaasulaitoksen projektipäällikkö Tapio Helotie puolusti biokaasulaitoksen sijaintia Lallin teollisuusalueen tuntumassa toteamalla sen olevan logistisesti paras mahdollinen. Tuolloin kerrottiin myös raaka-aineiden hankinnan olevan loppusuoralla. Laitoksen kerrottiin tarvitsevan 500 000 tonnia raaka-ainetta vuodessa ja tuolloin aiesopimuksia on tehtynä 400 000 tonnin edestä. (AVL 8.10.2024)

Wega Groupin mukaan Varsinais-Suomen hankkeeseen palataan myöhemmin.

–Laitoksen uuden sijoituspaikan osalta ei ole tehty päätöksiä. Tällä hetkellä keskitymme Pohjanmaan hankkeisiin ja palaamme tarkastelemaan Varsinais-Suomen hanketta, kunhan Nivalan investointipäätös on tehty, sanotaan tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän