Oripään seurakuntatalon kohtalosta lisätietoa ensi viikolla – Kirkkoherra harmittelee tietovuotoa

0
Oripään seurakuntatalon kohtalo ratkeaa kuluvan kuun lopulla, kun kirkkovaltuusto päättää uudesta kiinteistöstrategiasta. Uhkana on, että talo laitetaan myyntiin.

ORIPÄÄ. Oripään seurakuntatalon kohtalosta on luvassa lisätietoa ensi viikolla, kun Pöytyän seurakunnan kirkkoneuvosto kokoontuu keskiviikkona 9.10. Kirkkoneuvoston kokouksen yhteydessä tekeillä olevasta kiinteistöstrategiasta tulee julkinen. Samaan aikaan käsitellään myös uutta henkilöstöstrategiaa sekä vuoteen 2028 ulottuvaa toimintastrategiaa.

Seurakunnan ylin päättävä elin eli kirkkovaltuusto tekee strategioista lopulliset päätökset kokouksessaan 23.10. Valtuusto päättää silloin myös kiinteistöstrategiasta, missä seurakunnan kiinteistöt on luokiteltu neljään kategoriaan, joista yksi on myynti.

Kohdekohtaiset kiinteistökohtaiset myyntipäätökset tehdään vielä myöhemmin erikseen.

Pöytyän kirkkoherra Merelle Peltonen Galindo harmittelee, että Oripään seurakuntatalon myynti on noussut puheenaiheeksi jo nyt, vaikka asian valmistelu on vielä kesken.

–Pöytyän seurakunnassa jokainen työntekijä ja luottamushenkilö on allekirjoittanut salassapitosopimuksen, missä hän lupaa etteivät valmistelussa olevat asiat vuoda julkisuuteen. Tämä on evankelisluterilaisessa kirkossa valtakunnallisestikin yleinen käytäntö. Nyt joku on rikkonut salassapitoa, Peltonen Galindo harmittelee.

Hänen mukaansa asioista on järkevä kertoa julkisuuteen vasta, kun faktat ovat tiedossa eivätkä valmistelussa olevat asiat ole hänen mukaansa faktoja, koska ne saattavat vielä muuttua.

Peltonen Galindo painottaakin, että tässä vaiheessa hänen on vaikea kommentoida Oripään seurakuntatalon myyntiaikeita.

–Sen voin kuitenkin sanoa, että Pöytyän seurakunnan kiinteistömassa on huomattava. Kiinteistöjä on yli 20 ja jokainen niistä on enemmän tai vähemmän remontin tarpeessa. Nykyisellään kirkoissa ei ole mahdollista pitää kovin monipuolista seurakuntaelämää, mutta ajatus on, että kun kirkkoja remontoidaan, niistä tulee sellaisia, että kirkkoja on mahdollista käyttää nykyistä monipuolisemmin, Peltonen Galindo sanoo.


 

Salaamiseen pitää olla peruste

Paimion rovastikunnan lääninrovasti, Liedon kirkkoherra Risto Leppänen pitää kummallisena sitä, että kaikki valmistelussa olevat asiat olisivat salassa pidettäviä.

–Asiakirjojen salaamisen perusteet tulevat laista. Salaamiseen pitää olla painavat perusteet. Mutta esimerkiksi kiinteistöstrategia on sellainen, josta voi mielestäni hyvin antaa tietoa, vaikka se olisi keskeneräinenkin. Se on tietysti luonnollista, että kun asioita käsitellään kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa, esityslistat ovat julkisia.

–Uuden kirkkolain henki on, että asioita avataan jo valmisteluvaiheessa, jotta niistä voidaan keskustella, Leppänen muistuttaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän