PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikosken riistatuvalla järjestettiin maanantaina suurpetokeskustelu, missä aiheesta alustivat Varsinais-Suomessa kiertueella oleva keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen ja Varsinais-Suomen metsästäjäliiton puheenjohtaja Marko Laine. Niin keskustelijat kuin yleisökin olivat hyvin yksimielisiä siitä, että susia on Varsinais-Suomessa liikaa.
Sitä, paljonko susia on, ei Laine lähtenyt arvioimaan. Metsästäjäliitto on tarjoutunut tekemään ensi talvena lumien tultuna laskennan susien määrästä, mutta on vielä arvoitus päästäänkö asiassa eteen päin, sillä eri tahot ovat susiasiassa hyvin erimielisiä.
Metsästäjät ovat esimerkiksi kyseenalaistaneet sen, onko Luonnonvarakeskuksen arvio Suomen 300-400-suden susikannasta lähelläkään oikeaa.
– Olen tänä vuonna kirjannut Tassu-tietokantaan jo noin 300 susihavaintoa. Joukossa on paljon pihakäyntejä. Varsinais-Suomessa susihavainnot ovat lisääntyneet vuodessa 19 prosenttia. Kanta kasvaa vuodessa 20-30 prosenttia, Laine arvioi.
Hänen mukaansa suden ihmisarkuus on vähentynyt olennaisesti ja nykymenolla on vain ajan kysymys, koska joku ihminen joutuu suden suuhun. Koiriahan sudet ovat tappaneet lähes viikoittain.
Metsästys käyntiin
Metsästäjäliiton tavoitteena on, että suden kannanhoidollinen metsästys saataisiin käytännössä toimimaan. Nykyisin lupia ei myönnetä tai niistä valitetaan heti niin ettei lupia saada hyödynnettyä.
–Kannanhoidollisella metsästyksellä on saatu karhujen ja ilvesten kohdalla hyviä tuloksia. Lajien ihmisarkuus on säilynyt ja suotuisan suojelun taso on saavutettu, Laine sanoi.
Siihen, mikä Suomessa olisi sopiva Susien suojelun taso, pitäisi ottaa oppia Ruotsista, missä susien tavoitetaso on puolitettu.
–Varsinais-Suomessa on vain kaksi aluetta, missä ei ole susireviiriä. Toinen on Pyhäjärvi ja toinen on Turun keskusta, havainnollisti tilannetta yleisössä istunut yläneläinen lammastilallinen Tapio Rintala.
Lakia muutettava
Maa- ja metsätalousvaliokunnassa istuva Viljanen arvioi, että eduskunnasta saattaisi hyvinkin löytyä enemmistö säätää lakeja, joiden avulla susien määrää saataisiin vähennettyä. Asia herättää kuitenkin voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.
Myös maa- ja metsätalousministeriön virkamiehistössä ja Luonnonvarakeskuksessa on paljon mielipiteitä susikannan kasvattamisen puolesta.
EU:n susipolitiikka on muuttumassa, mutta EU-laiva kääntyy hitaasti.
–EU:n petopolitiikka on muuttumassa, mutta se kestää vuosia. Jos Suomessa kaikki kaatoluvat tehdään tyhjäksi valittamalla, lakia pitää muuttaa esimerkiksi niin, että vain niillä olisi valitusoikeus, joita asia koskee, Viljanen sanoi.