Metsäsaareke kätkee veikeän idyllin – Saromäen laavulle ovat kaikki retkeilijät tervetulleita

0
Raine ja Oili Pelto-Klemelä sekä "Äijä"-koira viihtyvät metsässä ja laavulla. Saromäen laavun Pelto-Klemelät rakensivat yhdessä Veikko Heinosen kanssa. Heinonen oli jo pitkään ehtinyt haaveilla laavun rakentamisesta ja katsonut sille sopivan paikan.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneellä Mynämäentien ja Niitunpääntien välissä on metsäsaareke, joka kätkee tunnelmallisen Saromäen laavun. Kallioiseen metsämaastoon naapuriyhteistyöllä rakennetulle laavulle ovat kaikki retkeilijät, marjastajat, sienestäjät ja luonnon tarkkailijat tervetulleita. Makkaroita grillatessa täällä voi nauttia paitsi metsäluonnosta myös luontoa kunnioittavasta ihmiskäden jäljestä. Hyvällä tuurilla laavulla voi onnistua näkemään erilaisia metsäneläimiäkin.

Saromäen laavun ovat rakentaneet jo edesmennyt Veikko Heinonen sekä Raine ja Oili Pelto-Klemelä keväällä 2 009.

–Veikko oli pitkään ajatellut tekevänsä tänne laavun ja katsellut paikkaa, Pelto-Klemelät kertovat.

Käsistään taitava pariskunta oli muuttanut Heinosen naapuriin muutama vuosi aiemmin ja yhdessä naapurukset toteuttivat Heinosen haaveen. Laavun rakennustarpeet he ottivat purkamastaan suulista.

–Meillä on sellainen tapa, että kun jotain uutta tehdään, vanhaa käytetään, Oili kertoo ja toteaa, että tänä päivänä ihmisillä on niin paljon tavaraa.

Pelto-Klemelät tekevät mielellään puutöitä esimerkiksi kelopuusta ja vanhoista heinäseipäistä. Seipäitä näkyy laavullakin ”lyhtytolppina”.

–Laitamme jouluisin tulet lyhtyihin. Se näyttää pimeässä hienolta, Oili kutsuu muitakin tunnelmasta nauttimaan.

Laavun ympäristöön Pelto-Klemelät ovat rakentaneet myös taukotuvan ja huussin kierrätysmateriaaleista. Lopputuloksena on maanläheinen ja veikeä kokonaisuus, joka miellyttää luontoihmisen silmää.

Polun varren aita kutsuu luontoelämykseen.

LÄMPÖERISTETYSSÄ tuvassa voi tarkkailla metsän elämää. Tuvan seinään tehdyssä aukossa Raine on pitänyt riistakameraa.

–Kuvissa on ollut peuroja, oravia, pöllö ja ilveskin. Kerran kanahaukka söi tässä oravaa, Raine listaa laavun ympäristössä liikkuvia eläimiä ja kertoo susiakin nähdyn, joskaan kuvaa ne eivät ole itsestään otattaneet.

Kerran Pelto-Klemelät olivat laavulla grillaamassa, kun laavun viereen laitetulle ruokintapaikalle tuli kaurisperhe. Tätä luonnon läheisyyttä ja tunnelmaa Pelto-Klemelät haluavat vaalia. Heille metsä, sen elämä ja suoma sato ovat jotain, jota he haluavat suojella.

Pelto-Klemelät ostivat laavua ympäröivän metsän Heinoselta ennen hänen kuolemaansa. Ympäriltä on kaadettu paljon metsää, mutta Pelto-Klemelät aikovat säästää metsäkaistaleensa omana ja muiden ilona.

Saromäen laavulle on esimerkiksi lapsiperheiden helppo tulla. Niitunpääntieltä laavulle vie leveä polku tai melkeinpä metsätie, jota pitkin paikalle pääsee vaikka lastenvaunuilla. Polun pää on Ryysyrannaksi nimetyn aution rakennuksen kohdalla, noin 300 metrin päässä Mynämäentiestä.

–Meidän lastenlapset ovat olleet paikasta tosi innostuneita, Pelto-Klemelät toteavat ja kutsuvat muitakin laavusta nauttimaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän