Pöytyän vuoden yritys Talo- ja maanrakennus Ilkka Rantala on sopivan kokoinen

0
Ilkka Rantalan taskusta löytyy ajokortin lisäksi jos jonkinlaista lupa- ja muuta korttia. Rakentaminen on tiukasti säädeltyä, mikä osaltaan nostaa rakentamisen kustannuksia.

PÖYTYÄ. Ilkka Rantala taitaa olla sitä mieltä, että kymppi on hyvä luku. Kympiksihän sanotaan työnjohtajaa, joka itsekin osallistuu suorittavaan työhön ja jolla on tiimissään kymmenkunta henkeä.

Talo- ja maanrakennus Ilkka Rantalan vahvuus on kahdeksan henkeä. Määrä on ollut sama jo pitkään.

–Tämä on sopiva koko. Noususuhdanteissa olisi ollut mahdollisuus yrityksen kokoa kasvattaakin, mutta 1990–luvun laman opettamana en ole siihen lähtenyt. Yrityksen kasvaessa stressikin kasvaa, Pöytyän vuoden yrityksen yrittäjä Ilkka Rantala sanoo.

Alunperin Rantalan piti olla kaivinkonehommissa vain pari viikkoa.

–Peruskoulun jälkeen isän serkku Pauli Riitamo pyysi kaivinkoneeseen tuuraamaan kahdeksi viikoksi. Se sitten vähän venähti, Rantala naurahtaa.

Armeijan jälkeen yrittäjäksi

Rantala ehti olla kolmisen vuotta palkkakuskina ennen kuin armeijan jälkeen hommasi oman kaivinkoneen ja ryhtyi yrittäjäksi.

–Tein Turun työmailla 20 vuotta yhteistyötä Riitamon kanssa. Töitä tehtiin paljon. Muistan kuinka isäkin varoitteli, ettei Turku kaivamalla kuntoon tule eli että levätäkin pitäisi, Rantala sanoo.

Rakentamisen suhdanteet ovat jyrkkiä. Kova pudotus tuli loppuvuonna 1990.

–Työt loppuivat laman myötä kuin seinään. Pelastus oli se, etten ollut ottanut valuuttalainaa, Rantala muistelee.

Talonrakennus tuli maanrakennuksen rinnalle noususuhdanteen mukana vuonna 1997. Nykyisin noin puolet töistä tulee talonrakennuksesta ja puolet maanrakennuksesta.

2000-luvun alkupuolella töitä alkoi tulla Turun lisäksi myös Auranmaalta. Nykyisin noin 40 prosenttia työmaista on Auranmaalla, loput Turussa ja sen ympäristössä.

Kiire pois

Rakentamisen laatua kritisoidaan usein. Rantala ei kritiikkiä allekirjoita.

–Suomessa rakentaminen on laadukasta, mutta kyllähän joukkoon mahtuu monenlaista yrittäjää ja työntekijää.

Yksi rakentamisen ongelma on, että sitä tehdään liian usein kiireellä.

–Meillä 90 prosenttia töistä on onneksi sellaisia, että teemme työn avaimet käteen -periaatteella. Ostaja on yksityishenkilö, joka ymmärtää että aikaa pitää esimerkiksi kuivumisiin varata riittävästi.

Julkisella puolella ongelmia tulee joissakin kunnissa siitä, että päätöksenteko kestää kovin kauan. Sitten kun päätös vihdoin saadaan aikaan, onkin jo kiire.

Hyvät tekijät

Rakentaminen on edelleen hiljaista, mutta pienelle ja ketterälle tekijäjoukolle on helpompi löytää töitä kuin isolle porukalle.

–Suuri merkitys on sillä, että on hyvät tekijät töissä. Siitä pitää heitä kiittää, Rantala sanoo.

Yrityksen jatkokin lienee turvattu, sillä Rantalan kolmesta pojasta kaksi työskentelee yrityksessä.

Hän myöntää joskus kaivanneensa palkkatyöläisen tilinauhaa ja kiinteää työaikaa, mutta arvostaa kuitenkin yrittämisen vapautta.

–Yrittäjyys on sydämessä. Sitä paitsi niinhän sitä sanotaan, että kun menee hyvin niin yritystä ei kannata myydä ja silloin kun menee huonosti, sitä ei kukaan osta, Rantala naurahtaa.


FAKTA

Yrityksen nimi: Talo- ja maanrakennus Ilkka Rantala oy
Perustamisvuosi: 1989 (muutettu osakeyhtiöksi 1997)
Toimiala: Talo- ja maanrakennus
Henkilökunta: 8
Minkä palkinnon sai: Vuoden yritys Pöytyällä
Palkinnon perustelut: Ilkka Rantala tunnetaan alueella luotettavana tekijänä, joka osallistuu myös vapaaehtois- ja luottamustehtäviin. Talo- ja maanrakennus Ilkka Rantala Oy suorittaa maanrakennus- ja kaivuutyöt sekä rakennuspalvelut, remontit ja korjausrakentamiset 30 vuoden ammattitaidolla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän