Hengenvaarallista leikkiä Aurassa – Lapset kisailevat, kuka päästää junan lähimmäs itseään

0
Rataleikkejä on tiettävästi harrastettu Auran keskustassa. Kiskojen takana näkyvä aita pakottaa alittamaan tai ylittämään radan sallituista kohdista, mutta pääsyä kiskoille se ei estä.
Rataleikkejä on tiettävästi harrastettu Auran keskustassa. Kiskojen takana näkyvä aita pakottaa alittamaan tai ylittämään radan sallituista kohdista, mutta pääsyä kiskoille se ei estä.

AURA. Ulkoilijat ovat huomanneet Auran viljasiilojen ja Yhdystien lähistöllä sekä Hypöistenkosken luontopolun tuntumassa ratakiskoilla oleskelevia lapsia. He ovat istuneet kiskon päällä, odottaneet junaa ja hypänneet sivuun viime hetkellä. Vieressä oleva lapsi on kuvannut tapahtuman kännykällään.

Viimeisimmät havainnot hengenvaarallisesta leikistä tehtiin koululaisten syyslomaa edeltäneellä viikolla lokakuun alkupuolella.

Auran kunnan nuoriso-ohjaaja Tomi Varjo on kuullut asiasta vanhemmilta nuorilta. Tiettävästi kiskoille on aseteltu kiviä ja ohi kulkevia junia sekä myös rekka-autoja on kivitetty.

– Tekijöistä ei ole tietoa eikä heistä ole näkynyt videoita. Todennäköisesti hölmöilemässä on pieni alakoululaisten joukko. Yläkouluikäisten tekemisistä olisin varmasti kuullut tarkemmin, Varjo sanoo.

Hänen oletuksensa on, että lapset tavoittelevat ratakiskoilla toikkaroimalla kovan tyypin leimaa.

Vastaavia touhuja on harrastettu Aurassa aiemminkin. Nuorisotyöntekijä Jenni Varjo muistaa, kuinka viime keväänä kylällä puhuttiin kiskoille hakeutuvista lapsista.

Radan vaaroista puhuttava kotona

Jotta kukaan ei jäisi junan alle, Varjot kehottavat vanhempia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa rautatiealueen vaaroista ja että siellä luvattomasti liikkuva ottaa hengenvaarallisen riskin.

Junan ilmavirta kaataa helposti radan lähellä seisovan isonkin ihmisen saati sitten lapsen.

Väylävirastosta muistutetaan, että liikkuvien junien lisäksi rata-alueella piilee näkymätön vaara eli sähkö, joka voi hypätä kauaskin ajolangoista. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että juna on hiljainen, nopeakulkuinen eikä se väistä. Junan pysähtymismatka on 1–2 kilometriä.

Raiteelle asetettu kivi tai muu esine puolestaan aiheuttaa vaaran sekä matkustajille että esineen asettajalle.

Väyläviraston mukaan veturinkuljettajien kuuluu tehdä radalla oleskelusta ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. Rataverkon infrastruktuurille vahinkoa tekevä on korvausvelvollinen, vaikka tekijä olisi alaikäinen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän