Elinvoimaa auringosta

0

Auranmaalla on vireillä suuri määrä aurinkovoimalahankkeita, jotka herättävät ihastusta, mutta myös vihastusta.

Voimalan lähialueen asukkaille maisemahaitta on todellinen, jos sen sellaisena kokee. Toisaalta on varmasti paljon myös niitä, joille on kohtuullisen yhdentekevää, hallitseeko lähimaisemaa pelto vai aurinkovoimala. Maaseudun maisemat ovat muutoksessa, mutta siinä ei ole mitään uutta. Moni saattaa kaivata myös heinäpeltoja, missä maisemaa hallitsivat seipäille nostetut heinät eivätkä nykyiset suurpaalit. Ihmiselle on ominaista, että kaikki uusi arveluttaa, mutta ajan oloon uusiin asioihin totutaan.

Maaseudun elinvoimalle on keskeistä, että pelloista ja metsistä saadaan kohtuullista tuottoa. Maatalous on ollut kannattavuuskriisissä jo pitkään, joten on hyvä jos joistakin peltomaista on mahdollisuus saada parempi tuotto kuin mitä viljelyllä saataisiin.

Kotimainen, uusiutuva sähköntuotanto on myös osa huoltovarmuutta. Huoltovarmuuden kannalta suuret keskitetyt voimalat eivät kuitenkaan ole paras mahdollinen ratkaisu. Niihin on mahdollisen kriisin oloissa vihollisen helppo iskeä.

Sähköntuotannossa olisi hyvä ottaa mallia Marttilasta. Marttilassa yli kymmenen prosenttia sähköliittymistä paitsi kuluttaa sähköä, myös tuottaa sitä itse aurinkovoimalla. Mitä hajautetumpi sähköntuotantojärjestelmä on, sitä paremmin järjestelmä palvelee huoltovarmuutta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän