AURA. Käyrän vankilassa Aurassa alkoivat elokuussa vankien elämänhallintakurssit. Kurssilla päivitetään työnhakutaitoja ja vahvistetaan työllistymisen ja opiskelun mahdollisuuksia.
Kurssin keskeistä sisältöä ovat perehtyminen tietokoneen käyttöön, digitaalisiin tietolähteisiin ja sähköiseen asiointiin. Myös työllistymistä ja opintoja tukevia järjestelmiä kuten TE-toimiston, Kelan ja ammattiliittojen palveluja käydään läpi.
Yhtä tärkeää on yksilön työ- ja toimintakyvyn ja hyvinvoinnin vahvistaminen. Sisällöt toteutetaan osallistujien lähtökohdista. Kurssi kestää kaksi viikkoa. Yhdellä kurssilla on enintään kuusi osallistujaa.
Juuri päättyneen kurssin käyneellä Mikolla (nimi muutettu) on pitkä työhistoria, mutta päivitykset ovat tarpeen. Hän kertoo laatineensa kurssilla CV:n ja perehtyneensä työnhakuasioihin. Hän on kiinnostunut opiskelumahdollisuuksista, siitä mitä kannattaa opiskella ja mitä pystyy opiskelemaan. Kurssilla käytiin läpi erilaisia koulutustyyppejä, koulutusaloja ja opiskelumuotoja. Mikkoa kiinnostaa lähiopetus.
Kurssin opettaja kertoo Mikon olevan tarkka ja tunnollinen joukkuepelaaja, ja siten kurssinsa innostaja, ”kurssin kapteeni”. Mikko kertoo, että ryhmässä syntyi hyvin keskusteluja ja vertailuja esimerkiksi työkokemuksista. Kurssi oli hänelle hyvä kokemus.
–Suosittelen kurssia ehdottomasti!
Kurssilla rakennetaan omaa elämää eteenpäin. Se tarkoittaa itsetunnon vahvistamista, itsetuntemusta ja motivaatiota, sitä, että tunnistaa omia vahvuuksia ja heikkouksia työelämän näkökulmasta. Kuten opettaja sanoo: Teemana on tulla nähdyksi ja kuulluksi, miettiä kuka minä olen?
Tärkeä lähtökohta on hyvinvointi, mitä se kullekin tarkoittaa ja mikä siihen vaikuttaa.
–Se voi olla ruoka, perinteet, perhe. Myös työ on iso hyvinvointitekijä, koska oman työn tulosten näkeminen vahvistaa merkityksellisyyden kokemusta, kurssin opettaja sanoo. Opettajan nimeä ei vankilan ohjeistuksen mukaisesti julkaista.
Työ ja työn tekeminen on ihmiselle merkityksellistä. Ongelmana on, että Suomessa on Euroopan tasolla korkea pitkäaikaistyöttömyys.
–Se on tiedossa, ja se on nyt pahenemassa katastrofaalisesti. Iso asia yksilötasolla ovat talousongelmat, ja se, että ne kytkeytyvät helposti päihteisiin, opettaja sanoo.
Kurssien sisällön ja rakenteen suunnittelusta vastaa Länsi-Suomen kansalaisopisto, joka koordinoi kurssit. Järjestelyistä ja opetuksesta huolehtii Auranmaan opisto. Vastaavat kurssit ovat käynnissä myös Huittisten ja Köyliön vankilassa.
Kurssilaisten kanssa laaditaan jokaiselle yksilöllinen lista toiveista ja tarpeista ja kurssin sisällöt tehdään niiden mukaisesti. Opettajan sanoin: lähtökohtana on ajatus, että aina on toivoa.
–Oma talous, velkajärjestelyt, arjen hallinta. Jokaisella on oma taustansa ja tilanteensa, josta käsin lähdetään. Tavoitteena on rikokseton elämä ja se, että löydetään elämään tasapainoa ja arkeen jotain sellaista, ettei jäädä vain lojumaan päivät pitkät.
Varsinaista yläikärajaa kurssille ei ole, mutta osallistujat ovat alle eläkeikäisiä. Osallistujista nuorin on ollut 20-vuotias. Suomen kielen taito on välttämätön, ainakin jollain tasolla.
Juttua varten on haastateltu myös opetus- ja suunnitteluhenkilökuntaa.