Ei minun takapihalleni

0

Tarvasjoelle suunniteltu aurinkovoimala on herättänyt naapurustossa vastustusta. On ymmärrettävää, että omassa kotimaisemassa katsoisi mieluummin viljapeltoa kuin aurinkovoimalaa. Energiaa pitää kuitenkin jollain tavalla tuottaa eikä ongelmatonta tapaa ole.

Tehdäänpä sähkö sitten ydin-, tuuli- tai vesivoimalla tai vaikkapa jotakin ainetta kuten hiiltä polttamalla, ongelmia syntyy. Tämä pätee myös aurinkovoimaan. Toisin kuin tuulivoimasta, aurinkovoimasta ei kuitenkaan tule meluhaittaa. Maisemahaitta on tietenkin todellinen niille, jotka sen haittana kokevat. Ongelma on myös se, että aurinkovoimalat tulevat pääosin Kiinasta ja se on ongelmallinen kauppakumppani.

Kaunista viljapeltoa katsellessa unohtuu helposti, että pellon viljely kannattaa heikosti. Jos maanomistaja saa pellostaan paremman tuoton vuokraamalla sen aurinkovoimalalle, pitää olla hyvät perusteet sille, että hanke estetään poliittisin toimin. Omaisuuden suoja on Suomessa korkea. Jos peltojen vuokraaminen aurinkovoimaloille halutaan estää, se onnistuu hyvin viljelyn tukia nostamalla.

Kun keskustellaan aurinkovoimaloiden maisemahaitoista, sävy on hieman sama kuin metsien suojelusta puhuttaessa. Keskustelussa unohtuu, että metsät ja pellot eivät joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ole yhteistä vaan yksityistä omaisuutta, vaikka kaikki pääsevätkin niistä monella tapaa jokaisen oikeuksien ansiosta nauttimaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän