Aurinkovoimalasta laaditaan huolelliset ympäristöselvitykset – Fortumin vastine Murronväljän aurinkovoimala -juttuun

0

Auranmaan Viikkolehti kirjoitti 4.10.2024 ilmestyneessä jutussaan Tarvasjoella suunnittelun alkuvaiheessa olevasta Fortumin aurinkovoimahankkeesta sekä asukkaiden esittämistä huolista. Maahan rakennettava aurinkovoima on vielä melko uutta Suomessa ja voi ymmärrettävästi herättää sen takia asukkaissa kysymyksiä ja huolta esimerkiksi maisemavaikutuksien tai luontovaikutusten osalta.

Hankkeesta laaditaan huolelliset ympäristöselvitykset mukaan lukien maisemaselvitys havainnekuvineen, joista maisemavaikutusta pääsee arvioimaan konkreettisesti. Aurinkovoimarakenteet ovat suhteellisen matalia ja pellolle sijoitettuna maiseman yleisilme jää aukeaksi. Tarvittaessa maisemavaikutusta voidaan myös lieventää, esimerkiksi kasvillisuuden avulla. Aurinkopaneelit eivät vaadi raskaita rakenteita eivätkä ne kuormita ympäröivää luontoa vesistöjen osalta samoin kuin viljely, jossa joudutaan käyttämään lannoitteita. Käyttövaiheen jälkeen ne puretaan alueelta pois.

Fortum on perustanut hanketta varten Lietoon Tarvasjoen Aurinkovoima Oy -nimisen hankeyhtiön, jonka se omistaa kokonaisuudessaan ja jonka nimissä hanketta suunnitellaan. Toteutuessaan hankkeesta tulee siis Liedolle kiinteistöverotuloa.

Maankäyttö- ja rakennuslaki säätelee alueiden käyttöä ja rakentamista. Sen mukainen Murronväljän aurinkovoimahankkeen osayleiskaavoituksen aloitusta varten laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on parhaillaan kaupungin käsiteltävänä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan, mitä on suunnitteilla ja missä, ketkä ovat kaavatyön osalliset, milloin ja miten alueen suunnitteluun voi vaikuttaa, arvioitu aikataulu, suunnittelutyön lähtökohdat, tavoitteet ja työn aikana tehtävät selvitykset sekä vaikutusten arvioinnit.

OASin nähtävillä olon aikana marraskuussa on tarkoitus järjestää yleisötilaisuus, jossa siitä sekä hankkeesta kerrotaan lisää ja keskustellaan yhdessä myös huolta aiheuttavista asioita. Kaavahankkeessa myös myöhemmissä kaavaluonnos ja -ehdotusvaiheessa aineistot tulevat julkisesti nähtäville ja osallisia kuullaan. Kaupungin päätöksistä ja yleisötilaisuuden ajankohdasta tiedotetaan tarkemmin mahdollisimman pian.

Yhteistyöterveisin
Sirpa Korhonen
Murronväljän aurinkovoimahankkeen hankekehitysjohtaja, Fortum
Mikko Iso-Tryykäri
johtaja, tuuli- ja aurinkovoiman kehitys, Fortum

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän