AURA, PÖYTYÄ/Kyrö. Ankkuri-poliisi Pekka Mäkelä kertoo Auran olevan Loimaan Ankkuri-tiimiä eniten työllistävä paikkakunta ja perässä tulee Pöytyän Kyrö.
Mäkelän mukaan suurimmat haasteet liittyvät aikuisiän kynnyksellä oleviin, öisin ulkona viihtyviin nuoriin. Tästä kertovat Aurassa tilastoidut näpistykset, joista pääosa on tehty kello 22–07.
Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa 2–3 nuoren epäillään näpistäneen samasta auralaisesta kaupasta neljä kertaa saman yön aikana. Näpistelyt keskittyvät ympäri vuorokauden avoinna olevaan markettiin.
– Tekijät naamioituvat ja he tulevat suurella joukolla, usein autolla. Yksi jää kuskiksi, toinen avaa ovet ja kaksi muuta hakee juosten kaupasta olutlaatikot, Mäkelä kuvailee.
Myös Kyrössä on kuluneena syksynä ollut lähinnä makeisiin kohdistunut näpistelyaalto, jonka tekijöiksi epäillään yläkouluikäisiä nuoria.
Ankkuri-poliisi Mäkelä puuttui asiaan Elisenvaaran yhtenäiskoulussa lokakuun alussa pitämässään aamunavauksessa. Sen jälkeen näpistelyt vähenivät.
Kyröläisissä kaupoissa on parannettu kameravalvontaa ja jatkossa niiden henkilökunta ilmoittaa jokaisesta näpistyksestä hätänumeroon sekä tekee rikosilmoituksen poliisille.
Pedofiilimetsästyksessä väkivaltaa
Loimaan Ankkurin-tiimin alueella on kirjattu kaksi niin sanottua pedofiilimetsästystapausta, joista viimeisin tapahtui nelisen viikkoa sitten Aurassa. Tekijät lavastivat alaikäisestä tytöstä syötin ja houkuttelivat täysi-ikäisen nuorukaisen paikkakunnalle.
Auran keskustassa tulijan kimppuun kävi suurehko nuorisojoukko mukiloiden ja haukkuen häntä pedofiiliksi. Nuoret kuvasivat tapahtumia videolle. Niiden perusteella nuorukaista hakattiin ja potkittiin noin kymmenen minuutin ajan.
Poliisin mukaan pedofiilimetsästyksen päätekijöiksi epäillään huostaanotettuja nuoria, jotka olivat tapahtumahetkellä karkuteillä kotipaikastaan. Samojen henkilöiden epäillään aiheuttaneen häiriötä myös Auran yhtenäiskoululla.
Aurassa häiritsevästi käyttäytyneillä nuorilla on todettu olevan yhteyksiä Turun nuorisojengeihin.
– Jengien välistä kanssakäymistä on tapahtunut Liedossa ja välillä Auran nuoret käyvät myös Loimaalla, Pekka Mäkelä kertoo.
Päihteidenkäyttö vaikuttaa yleistyneen
Auran nuorisotyöntekijä Jenni Varjolla ja nuoriso-ohjaaja Tomi Varjolla on havaintoja päihteiden yleistymisestä lasten ja nuorten keskuudessa. Nuorimmat alkoholinkäyttäjät ovat viime aikoina olleet neljäs–kuudesluokkalaisia. Jonkin verran nuorten keskuudessa kulutetaan myös kannabista.
Uudeksi ja sangen yleiseksi ilmiöksi Varjot mainitsevat lasten ja nuorten taskuista löytyvät vahvat nikotiinipussit.
Ankkuri-poliisi Pekka Mäkelän mukaan tupakkatuotteiden hankinta on helppoa, sillä kouluissa myydään ainakin sähkötupakkalaitteita sekä nuuskaa.
Miksi häiritsevä käytös ja päihteet näkyvät juuri Aurassa?
– Nuoret tietävät, että poliisin tulo kestää pitkään ja ympärillä on paljon paikkoja, joihin pääsee piiloon, Tomi Varjo vastaa.
Resurssit ovat rajalliset
Aurassa on otettu ensisijaiseksi tavoitteeksi, että yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten häiritsevästä käytöksestä päästään eroon. Tämän jälkeen kunnassa aiotaan keskittyä tiettyyn alakouluikäisten porukkaan.
Tomi Varjo muistuttaa suurimman osan lapsista ja nuorista käyttäytyvän hyvin. Hänen mukaansa kummassakin ryhmässä on kourallinen säännöistä piittaamattomia henkilöitä.
Auran hyvinvointijohtaja Jaana Ranta-ahon mukaan nuorisotyön resurssit ovat kunnan kokoon nähden vielä tämän syksyn ajan melko hyvät, kun työtä tehdään neljän hengen voimin, joskin osa väestä on osa-aikaisia.
Ranta-aho kehuu Tomi Varjon pyörittämän mopopajan tuottaneen erinomaisia tuloksia erityistä tukea tarvitsevien yli 15-vuotiaiden keskuudessa. Jenni Varjo ja etsivä nuorisotyöntekijä Tero Kanerva ovat ryhtyneet torstaisin jalkautumaan Auran keskustaan nuorten keskuuteen. Kanerva hoitaa etsivän nuorisotyöntekijän tehtäviä myös Pöytyällä.
Jenni Varjon mukaan villeimmätkin nuoret käyttäytyvät mopopajalla ja nuorisokahvila Cafescossa niin fiksusti, että heidän on vaikea uskoa tekevän tyhmyyksiä. Ongelma on, etteivät kuntien nuorisotyöntekijät voi järjestää ohjelmaa ympäri vuorokauden.
Ranta-aho, Varjot ja Kanerva peräänkuuluttavat kotien vastuuta. Lisäksi he toivovat, että myös Varhan toiminnat mahdollistaisivat nykyistä tehokkaamman puuttumisen vaikeuksien keskellä olevien asioihin.
Loimaan Ankkuri-tiimin toiminta-alueeseen kuuluvat Loimaan kaupunki sekä Auran, Kosken, Marttilan, Oripään ja Pöytyän kunnat. Ankkuri on Loimaan poliisiasemalla toimiva moniammatillinen tiimi, johon kuuluu poliisi, sosiaalityöntekijä ja sairaanhoitaja.