Neuvolat säilyvät Kyrössä, Yläneellä ja Koskella – Varhan aluehallitus hyväksyi palveluverkkosuunnitelman 2024–2026

0
Päiväkävelyllä Kyrön terveysaseman ohi kulkenut Pöytyän kunnan kehittämispäällikkö Annukka Tolkki toivoo neuvoloiden olevan jatkossakin kohtuullisen lähellä kuntalaisia. Tolkki käytti neuvolapalveluita Riihikoskella viimeksi vuonna 2014. Hänen kotoaan oli neuvolaan kolmisen kilometriä.
Päiväkävelyllä Kyrön terveysaseman ohi kulkenut Pöytyän kunnan kehittämispäällikkö Annukka Tolkki toivoo neuvoloiden olevan jatkossakin kohtuullisen lähellä kuntalaisia. Tolkki käytti neuvolapalveluita Riihikoskella viimeksi vuonna 2014. Hänen kotoaan oli neuvolaan kolmisen kilometriä.

AURANMAA. Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joki on tyytyväinen lisäyksistä, joita Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus teki tiistaina (10.9.24) sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkosuunnitelmaan. Pöytyän kohdalla ne merkitsevät neuvolapalvelujen sekä hammashoidon säilymistä Kyrössä ja Yläneellä. Lisäksi aluehallitus päätti aiemmasta poiketen pitää neuvolapalvelut Koskella.

Ensisijaisesti Varha aikoo tarjota neuvolapalveluja oppilashuollon tiloissa.

– Varha pyrkii tilojen yhteis- ja moninaiskäyttöön. Lähitulevaisuus näyttää, ovatko koulujemme tilat soveliaita neuvolatoimintaan vai pitääkö niitä muuttaa, Mika Joki sanoo.

Kyrön hammashoitolan tulevaisuus vaikuttaa hänen mukaansa melko turvatulta, mutta Yläneellä tilanne on epävarmempi. Varha arvioi suun terveydenhuollon Yläneen yksikön jatkoa vuoden 2025 lopussa, jolloin nykyiset vuokrasopimukset päättyvät.

Varhan aikomuksena on hoitaa koululaisten hammastarkastukset ja mahdollisuuksien mukaan myös hoitotoimenpiteet kouluissa, jos lähimpään hammashoitolaan on yli viisi kilometriä. Ensi vuonna Varha pyrkii hankkimaan liikkuvan hammashuoltopisteen, joka palvelisi koululaisten lisäksi vanhuksia.

Pöytyä ei lämpene tinkaukselle

Varha lähetti kunnille esityksen vuokrien kohtuullistamisesta. Se toivoo kuntien alentavan pääomavuokran tuottoprosentin kuudesta kolmeen. Samalla Varha kertoi jättävänsä käyttämättä nykyisiin vuokrasopimuksiin sisältyvän optiovuoden 2026.

Pöytyän kunnanhallitus vastasi Varhalle kieltäytyvänsä alennuksesta.

– Vuokramme ovat sillä tasolla, jolla niiden kuuluu olla Varsinais-Suomessa. Sillä rahalla koetamme pitää tilat sellaisessa kunnossa, että ne ovat käytettävissä palveluiden tarjoamiseen. Olisi lyhytjänteistä antaa tässä kohdassa alennusta. Meillä on kiinteistöjä, jotka kuitenkin vaativat tulevaisuudessa peruskorjausta, Mika Joki linjaa.

Pöytyän kunnalla on Varhan kanssa vuokrasopimukset oppilashuollon tiloista, laitospalvelujen toimitiloista, terveys- ja hyvinvointikeskuksista sekä erinäisistä hallinnon toimitiloista. Voimaanastumishetkellä vuokrasopimusten mukainen yhteenlaskettu kuukausivuokra oli 200 804 euroa, josta pääomavuokran osuus oli 109 731 euroa.

Lääkärit pitävät isoista yksiköistä

Kunnanjohtaja Joki kertoo Pöytyän edustajien uurastaneen neuvolapalvelujen ja hammashoidon säilyttämisen puolesta ennen aluehallituksen kokousta. Pöytyäläiset painottivat Varhalle, että neuvolan ja suun terveydenhuollon pitää olla lähipalvelua, etenkin kun kuntaan syntyy kohtalaisen paljon vauvoja.

– Varhan palveluverkon muutos tulee luultavasti olemaan jatkuvaa, mutta nyt tehdyillä päätöksillä mennään ainakin hetki eteenpäin. Käsittääkseni Varha pyrkii jatkossa tekemään aika lyhyitä vuokrasopimuksia. Emme ole vielä keskustelleet Varhan kanssa tulevista vuokrasopimuksista, Joki kertoo.

Aluehallituksen esityslistalla Kyrön sekä Yläneen neuvolapalvelujen lakkautusaikeen syyksi mainittiin kiinteistöjen huono kunto sekä Varhan taloustilanne. Kyrössä kuntoluokituksen perusteena on tiettävästi sisäilmaselvitys, jossa ei Joen mukaan kuitenkaan tehty merkittäviä löydöksiä.

Esityslistalla kerrottiin myös, kuinka henkilöstön saatavuus pieniin toimipisteisiin on ollut haasteellista, koska niistä on puuttunut muun muassa kollegiaalinen tuki.

Varha ei ole saanut palkattua Kyröön, Yläneelle ja Oripäähän lääkäreitä eivätkä ostopalvelulääkäritkään ole olleet halukkaita lähtemään maaseudulle. Lääkärit eivät halua liikkua kovinkaan paljon yksiköiden välillä, vaan valitsevat mielellään suurehkon yksikön. Työpisteen valinnanmahdollisuus on Varhan mukaan rekrytointivaltti.

Neuvola toimii Kyrön terveysaseman päädyssä, mutta Varha haluaisi sijoittaa sen samoihin tiloihin oppilashuollon kanssa.
Neuvola toimii Kyrön terveysaseman päädyssä, mutta Varha haluaisi sijoittaa sen samoihin tiloihin oppilashuollon kanssa.

Varhan toimipisteet Auranmaalla

Sote-asema: Riihikoski

Sote-pisteet: Aura, Koski, Marttila, Oripää, Tarvasjoki

Hammashoito: Aura, Koski, Marttila, Kyrö, Tarvasjoki, Yläne

Neuvolat: Aura, Koski, Kyrö, Marttila, Tarvasjoki, Yläne

Näytteenottopalvelut: Aura, Koski, Marttila, Oripää, Riihikoski, Tarvasjoki

Terapiapalvelut: Aura, Riihikoski

Apuvälinepalvelut, ikäneuvola, muistikeskus: Riihikoski

Ympärivuorokautinen palveluasuminen: Riihikoski, Kyrö, Yläne, Koski, Marttila, Oripää, Tarvasjoki

Ikääntyneiden kuntouttava päivätoiminta: Riihikoski, Marttila

Kuvantamispalvelut päättyivät Riihikoskella 1.9.

Varha toteuttaa nyt päätetyn palveluverkkosuunnitelman vuoden 2026 loppuun mennessä.

Juttua muokattu 2.10. kello 9.18: Aiemmin jutussa kerrottiin kuvantamispalvelujen päättyneen Riihikoskella 1.9., kun niistä vastannut hoitaja siirtyi pois tehtävästään. Tosiasiassa röntgenhoitaja jäi lakisääteiselle vapaalle työstään eikä siirtynyt mihinkään. Siitä huolimatta Varha päätti lakkauttaa kuvantamispalvelut Riihikoskelta.