Tarvasjoen Samuli etsii Maajussille morsian -ohjelmassa kumppania, josta saisi myös työtoverin

0
-Nyt tulee todellisempi kuva, kun saa olla tutuissa työvaatteissa eikä kuvausten kauluspaidassa, Samuli Suominen tuumii vasikkaa silitellen. Mies häärääkin mieluummin maatilalla kuin kameran edessä. Kuva: Marika Suuronen

LIETO/Tarvasjoki. MTV3-kanavalla starttasi jälleen supersuosittu Maajussille morsian. Tälläkin kaudella ohjelmassa nähdään auranmaalainen osallistuja.

–En ole juurikaan ohjelmaa ennen katsonut ja nyt en ainakaan katso. Tekee niin pahaa katsoa itseään, ohjelmassa morsianta etsivä tarvasjokelainen Samuli Suominen.

Suomisen lapsuudenkoti sijaitsee Tortinmäessä. Hän työskentelee päivittäin vanhempiensa tilalla lehmien ja maanviljelyn parissa. Veljesten yhteisistä yrityksissä vastuunjako on tehty selväksi jo niitä aloittaessa.

–Hoidan Tarvasjoen kanalamme yhdessä hyvien työntekijöidemme kanssa. Jymy-jäätelötehtaasta vastuun kantaa puolestaan veljeni Olli Suominen.

–Kotitilalla olen joka päivä pelto-, huolto- ja kunnossapitotöissä, tarvittaessa myös navetalla. Olen siellä missä tarvitaan, Suominen kertoilee monipuolisesta työnkuvastaan.

Keväästä syksyyn on maatilalla kiireistä aikaa. Kanalan ja navetan rutiinit pyörivät taukoamatta ja niiden lisäksi pitää hoitaa kausityöt kylvöstä paalauksiin ja puintiin.

Ohjelman kuvaukset ovat tuoneet Suomiselle pakollisia poissaolopäiviä maatilalta.

–En ole koskaan kesäaikaan ollut näin montaa päivää pois töistä. Ohjelmanteko on kuitenkin tuonut mukavia uusia kokemuksia. Kuvauspäivät ovat olleet pitkiä ja hyvin erilaista päiviä. Pitää koko ajan olla esiintymismielentilassa, Suominen pohtii mennyttä kesää.

–Olen pienestä asti tehnyt kotitilan töitä. Siinä olen vanhemmiltani oppinut yksinkertaistettuna kaiken, myös periksiantamattomuutta ja ahkeruutta. Olen kasvanut siihen, että töitä tehdessä miettii jo seuraavan tunnin ja päivän asioita. Ajatukset ovat aina edellä. Työt pitää miettiä myös työntekijöiden kannalta, eli mitä kukin tekee seuraavaksi ja mitä siihen tarvitaan, Samuli Suominen listaa.

Huumorintajuinen ja leppoisasti ohjelmassakin jutteleva Suominen kuvaa itseään kuitenkin enemmän introvertiksi.

–Mielellään voin olla ehtoolla tunnin, pari ihan hiljaa ennen nukkumaanmenoa, Suominen paljastaa.

Miehen ei tarvitse tehdä tilalla töitä yksin. Seurana hänellä on niin vanhemmat kuin työntekijätkin.

–Ei tästä yksin mitään tulisi. Jos en olisi maajussi, niin varmasti jonkun alan yrittäjä kuitenkin, Suominen pohtii rapsutellessaan lellikkiään, vanhempiensa paimenkoiraa Kepsua.

–Kepsu on jo kolmas australiangelbie. Vanha koira kouluttaa uuden pysymään tontin rajojen sisäpuolella.

Maito menee tilalta maitoautolla suoraan Auran jäätelötehtaalle, Samuli Suominen kertoo laitumella. Suomisen navetasta lehmät pääsevät halutessaan lypsyn jälkeen älyporteista laitumelle. Kuva: Marika Suuronen

–Se taitaa olla ystävien ja perheen jaettu huoli, kun ei morsianta ole, muotoilee Suominen hymyssä suin.

Hänet ilmoitti Maajussille morsian -ohjelmaan veli kihlattunsa kanssa.

–Vanhemmatkin varmasti olivat juonessa mukana, hän tuumaa.

Kirjesaalista Suomisen kanssa oli lukemassa oripääläinen ystävä Juha-Matti Isotalo.

–Kaverit, perheenjäsenet ja vähän sukulaisetkin tiesivät, mutta en sen enempää markkinoinut, että olen ohjelmaan lähtenyt mukaan. Pari, kolme tsemppiviestiä tuli esittelyjakson jälkeen ystäviltä, jotka eivät tienneet ohjelmaan osallistumisesta. Ihmiset tietävät ettemme voi ohjelmasta puhua, joten ei ole tullut vaikeita tilanteita. Juha-Matille on enempi soiteltu ja viestitelty aiheesta.

–Yöunet menivät tämän projektin kohdalla vain ihan alussa. Mietin viikonlopun ajan, uskallanko, viitsinkö ja haluanko lähteä mukaan. Kohta oli jo ohjaaja ja tuottaja tilalla käymässä ja homma lähti käyntiin.

Suomisen toiveissa on löytää morsian, joka työskentelisi tilalla.

–Kyllä siinä on näkemiset vähissä, jos ei ole täällä töissä. Olisi kiva nähdä töiden lomassa ja tehdä asioita yhdessä, Suominen tuumii ja haikailee maalaisromantiikan perään.

–Parasta on alkukesän ilta, kun viljan oraat ovat hyvässä, tuuheassa kasvussa. Kun on tyyni, lämmin ilma ja valoisaa vielä kello 23. Sellaisista hetkistä tarvitsisi vielä enemmän osata nauttia. Ikä auttaa huomaamaan, mitkä kaikki asiat ympärillä ovat hyvin. Ei tarvitse olla ihmeellinen asia, mistä voi olla tyytyväinen. Aina on asioita, jotka ovat huonosti ja aina on parannettavaa. Olen opetellut näkemään asiat, jotka ovat hyvin, Suominen tuumaa.

Harrastamaan työteliäs mies ei juurikaan ole ehtinyt. Viime talvena hän kuitenkin pitkästä aikaa pyörähti tansseissa.

–Kahdeksan vuoden tauon jälkeen kävin tansseissa. Istuskelin kahviossa jonkun aikaa ja lähdin kotiin, mies naurahtaa.

Ralliharrastuskin hieman kiinnostaisi.

–Nuorempana tuli tehtyä veljen kanssa kilpa-auto rallisprintiin. Kyllä sillä voisi ralliakin ajaa, hän tuumii innostuneena.

–Olen ajanut nuorten luokassa ja aikanaan voitin piirimestaruuden vanhalla Escortilla. Ajoharrastus jäi kuitenkin ajanpuutteen vuoksi.

Tänä kesänä kipinä ajamiseen kuitenkin syttyi jälleen, kun veljekset laittoivat auton kuntoon.

–Veli järjesti yllätyksenä kihlattunsa kanssa rata-ajopäivän. Se oli kivaa.

Suominen haaveilee vielä joskus pääsevänsä ajamaan rallin.

–Ehkä sitten talvella. Hirveästi ei puutu, kun auto jo on. Pitää ostaa uudet penkit ja vyöt, hankkia lisenssit ja ajovarusteet. Kallein osa, auto, on kuitenkin jo olemassa. Ja kun sen koittaa sitten vielä pitää tiellä, hän virnistää.

Kesällä tapahtuu paljon ja maatilalla riittää kiirettä. Työt ovat keleistä kiinni eikä lomapäivä ehdi pitämään.

–Päivittäiset rutiinit navetassa tai kanalassa eivät vaadi niin paljon suunnittelua. Muita töitä pystyn aikatauluttamaan ja suunnittelemaan suunnilleen kolmeksi päiväksi eteenpäin, Suominen selventää.

Talvisin tilan töistä on mahdollista livahtaa lomalle. Kevättalvella Suominen kävi Itävallassa ja Levillä kavereiden kanssa laskettelemassa.

–Kun morsian löytyy, niin varmasti lähdettäisiin lomareissulle, vaikka viikoksi johonkin tekemään ei mitään. Lomalle lähtemisen taitoa voisi harjoitella, Suominen pohtii.
Marika Suuronen

Maajussille morsian -sarjaa esitetään Mtv3-kanavalla maanantai-iltaisin kello 20.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän