Neuvola on tärkeä lähipalvelu

0

Varhan aluehallituksen päätös tarjota neuvolapalveluja Kosken sotepisteessä sekä Varhan käytössä olevissa oppilashuollon tiloissa Kyrössä ja Yläneellä on viikon parhaimpia uutisia. Neuvolatoiminnan keskittäminen Auraan olisi ollut kaksi autoa omistaville perheille siedettävä ratkaisu, mutta jo lyhytkin taival lastenvaunujen kera loskakelissä rämpien voi tuntua toivottoman raskaalta. Autottomuus ei tietenkään saa olla este perheenlisäykselle.

Lyhen neuvolamatkan tai kokeneen ja pidetyn neuvolatädin vaikutuksia väestönkasvuun ei liene tutkittu, mutta ainakin Kyrössä vauvojen määrän ennustetaan hienoisesti kasvavan viime vuoteen verrattuna. Kesäkuun tietojen perusteella Kyröön syntyy tänä vuonna 30 vauvaa. Viime vuonna Yläneelläkin päästiin kymmeneen vauvaan, mutta nyt sinne odotetaan syntyvän ainoastaan neljä pienokaista.

Vielä on epävarmaa, missä neuvolapalvelua tarjoava Kosken sotepiste tulee olemaan ja mitkä oppilashuollon tilat Kyröstä sekä Yläneeltä ovat Varhan viranhaltijoiden kiikareissa. Kouluterveydenhoitajien vastaanottohuoneissa on tehty neuvolatarkastuksia ennenkin, joten siinä mielessä ajatus on fiksu. Myös Varhan pyrkimys tilankäytön tehostamiseen on ymmärrettävä, mutta Kyrön ja Yläneen terveysasemarakennusten jääminen vajaakäytölle tai pahimmassa tapauksessa tyhjilleen olisi kunnan kannalta harmillista.

Terveysasemien kauppaaminen nettihuutokaupassa olisi todennäköisesti yhtä vaivalloista kuin Yläneen kunnantalon myyminen. Toimitilojen tarvitsijoita on vähän eikä terveydenhuollon tarpeisiin suunniteltu huonejako taivu muihin käyttötarkoituksiin ilman kallista remonttia.