AURANMAA. Metsänhoitoyhdistys Auranmaan hallituksen puheenjohtaja Marja Lahden mukaan yhdistymispäätös kypsyi useiden muuttuneiden tekijöiden myötä, joista keskeisimpiä on tiukentunut talous. Yhdistyksen tulos on ollut useana vuonna pakkasella ja toistaiseksi se on pärjännyt myymällä omaisuuttaan.
– Nyt oli aika hakea uutta suuntaa, Lahti kiteyttää ja kertoo yhdistymisen Salometsään tapahtuvan 1.1.2025.
Haikeaa on, että Metsänhoitoyhdistys Auranmaan nimi jää historiaan ja kokonaisuutta tullaan kutsumaan Metsänhoitoyhdistys Salometsäksi.
Positiivista puolestaan on voimavarojen kohentuminen ja metsänomistajille tarjottavien palvelujen sekä edunvalvonnan paraneminen. Myös korjuumahdollisuudet kehittyvät ja volyymit lisääntyvät, minkä Lahti luottaa hyödyttävän niin myyjää kuin ostajaakin.
Tutut työntekijät jatkavat
Tällä hetkellä Auranmaan yhdistyksellä on viisi työntekijää. He siirtyvät vanhoina työntekijöinä Salometsälle, jossa työskentelee entuudestaan 22 henkilöä.
Auranmaan toiminnanjohtaja Tommi Laurila ei vielä tiedä tulevaa nimikettään, mutta mitä todennäköisimmin hän ja muut Auranmaan yhdistyksen työntekijät jatkavat tuttujen asiakkaidensa parissa.
Liittymisen myötä työntekijät pystyvät erikoistumaan osaamisalueilleen entistä paremmin, minkä Laurila uskoo parantavan tehokkuutta.
Yksi Auranmaan yhdistystä pitkään rasittanut seikka on ohjelmisto- ja IT-kustannusten nousu. Leveämpien hartioden myötä tietotekniikan ylläpidon pitäisi helpottua.
Toimitilojen suhteen näyttää siltä, että auranmaalaiset työskentelevät jatkossakin pitkälti Riihikoskelta käsin. Auranmaan yhdistyksellä on vuokralla toimistot Yläneeltä sekä Koskelta. Niissä käy entistä vähemmän väkeä, sillä suuri osa keskusteluista tapahtuu sähköpostitse ja tarvittaessa tapaamisia sovitaan maastoon.
Salosta keskikokoinen toimija
Koskella asuva Metsänhoitoyhdistys Auranmaan hallituksen jäsen Heikki Honkala muistelee, että yhdistymisasiaa on pyöritelty epävirallisissa keskusteluissa jo vuosia. Viime vuoden puolella puheita ryhdyttiin viemään käytäntöön.
Auranmaalla todettiin, että sopivia liitoskumppaneita voisivat olla Salometsä, Lounametsä tai Loimijoen yhdistys.
– Keskustelut sujuivat hyvässä hengessä ja sopimus päätettiin tehdä Salometsän kanssa lähinnä siksi, että se on hyvin samankaltainen yhdistys kuin Auranmaa, Marja Lahti kertoo.
Liitoksen jälkeen Salometsä tulee olemaan metsänhoitoyhdistysten joukossa keskikokoinen toimija. Auranmaan yhdistyksessä on 1 100 jäsentä ja Salometsän jäsenmäärä on 3 600. Auranmaalla on yksityismetsää 29 225 hehtaaria ja salolaisilla sitä on 105 000 hehtaaria. Keskimääräinen hakkuukertymä on Auranmaalla 150 000 kuutiometriä ja Salossa 700 000 kuutiometriä.
Viimeksi Salometsä laajeni Auranmaalle 1.1.2021, jolloin Metsänhoitoyhdistys Marttila ja Metsänhoitoyhdistys Tarvasjoki–Karinainen liittyvät siihen.
Auranmaalaisia kaivataan valtuustoon
Jotta auranmaalaisten ääni tulee kuulluksi, Marja Lahti, Tommi Laurila ja Heikki Honkala rohkaisevat metsänomistajia asettumaan ehdolle Salometsän valtuustoon.
Auranmaan yhdistyksen alueelta valitaan viisi edustajaa Salometsän valtuustoon. Valtuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Sillä on keskeinen päätösvalta muun muassa talousasioissa.
Ehdokkaaksi asettaudutaan metsänhoitoyhdistysten nettisivuilla. Ehdokasasettelu päättyy syyskuun lopussa.
Metsänhoitoyhdistys Auranmaa
Juuret ulottuvat 1920-luvulle.
Aloitti nykyisessä muodossaan 2001 alussa, jolloin Kosken, Pöytyä–Auran ja Yläneen yhdistykset yhdistyivät.
Yhdistyksellä on viisi työntekijää.
Mukana on noin 1 000 metsänomistajaa.
Liittyy 1.1.2025 Metsänhoitoyhdistys Salometsään.
Liittyminen ei vaadi toimenpiteitä jäsenistöltä.