Martat veivät metsän sisälle – Tarvasjoen hyvinvointikeskuksessa havut tuoksuivat ja puolukat maistuivat

0
Tiina Rauhalan kootessa metsäistä taideteosta hyvinvointikeskuksen pöydälle innostui Erkki maistelemaan puolukoita. Kuva: Marika Suuronen

LIETO/Tarvasjoki. Sunnuntaina iltapäiväkahvin jälkeen Tarvasjoen hyvinvointikeskuksen Heikkilän päiväsaliin saapuivat Tarvasjoen Marttojen hallituksen naiset mukanaan metsää syksyn väreissä.

Päiväsalin pöydälle kasvoi metsäinen taideteos ihmettelyjen ja jutustelujen lomassa.

–Tänä vuonna onkin paljon pihlajanmarjoja. Tuleekohan tänä vuonna paljon vai vähän lunta, kyseli Tiina Rauhala ojentaessaan marjoja Martille.

Liisa Vanhatalon pihalla kasvaa ketunleipää, josta voi loihtia vaikka salaatin. Vanhatalo maistatti ketunleivän lehtiä asukkaille.

–Suolaiselta tämä maistuu, tuumi Pirkko.

Erkki epäili puolestaan vatsansa olevan liian täynnä, mutta maistoi kuitenkin.

–En rupea kehumaan, kuului miehen humoristinen tuomio ketunleipien mausta, mikä sai väen nauramaan.

Päiväsalin metsästä löytyi eri puiden oksia lehtineen ja havuineen, tammenterhoja, jäkälää, sammalta, puolukanvarpuja puolukoineen, mustikanvarpuja, käpyjä sekä vahvasti tuoksunutta suopursua. Metsäinen tuoksu, metsän koskettelu sekä taustalla soiva linnunlaulu saivat monen asukkaan mielen rauhoittumaan. Muistot palasivat mieleen ajoilta, jolloin he pääsivät vielä itse metsään kulkemaan. Monen mieli herkistyi ja meinasi kyyneleetkin nousta silmäkulmiin.

–Kävimme vaimon kanssa puolukkametsässä. Siitä on jo paljon aikaa. Vispipuuroakin vaimo keitti, muisteli Pekka puolukoita maistellessaan.

–Täällä on metsä ja ihan metsän tuoksukin, huudahti Kaija tullessaan paikalle.

–Näitä tarvitsisi huoneeseenikin tuoda, niin hengitys pelaisi. Kotonakin oli metsä lähellä, hän jatkoi ja iloitsi nähdessään tuttuja kasvoja Martoissa.

–Tulee hyviä muistoja mieleen, Pertti tuumaili katsoessaan ja haistellessaan metsää.

Martat viettävät tänä vuonna 125-vuotisjuhlaa. Valtakunnalliseksi juhlavuoden teemaksi on valittu suomalaisille ja Martoille tärkeä metsä.

–Meillä on teeman mukaisesti ollut jo metsäjoogaa. Mietimme, mitä muuta voisimme tehdä. Ideoimme metsän tuomisen tänne hyvinvointikeskukseen. Täältä asukkaat eivät pääse enää metsään, niin toimme sen heille tänne, kertoo Tiina Rauhala.

Liisa Vanhatalo toi pihaltaan pestyjä ketunleipiä ja maistatti niitä asukkaille. Pirkko sai maistaa ensimmäisenä. Kuva: Marika Suuronen

Hyvinvointikeskuksen henkilökunta oli marttojen tempauksesta hyvillään.

–Tosi ihanaa, kun tulitte, kiitteli hoitaja Irina Frantti katsellessaan innostuneita asukkaita marttojen seurassa metsäisen pöydän äärellä.

Frantti kiitteli hyvää yhteistyötä niin marttojen kuin muiden paikallisten yhdistysten ja seurakunnan kanssa. Asukkaita käy ilahduttamassa muun muassa päiväkodin lapset ja joulun alla myös koululaisten Lucia -kulkue.

–Täällä on ihania vapaaehtoisia. Kirkkokaverit vievät halukkaita kirkkoon kerran kuussa. Täällä meilläkin on hartauksia pari kertaa kuussa, hän luettelee.

–Aivan ihanaa, kun on oman kylän väkeä ilahduttamassa asukkaita. He koputtavat ovelle ja kysyvät, tulisiko joku asukkaista ulkoilemaan. He ovat suureksi avuksi. Kaikilla asukkailla ei ole omaisia tai he eivät pääse niin usein ulos kuin haluaisivat, ja meidän hoitajien aika on rajallista, Frantti kertoo.
Marika Suuronen

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän