Kriittinen tarkastelu on hyväksi

0

Wega Group Oy suunnittelee Copenhagen Infrastructure Partnersin kanssa Lallin teollisuusalueelle biokaasulaitosta ja sen yhteydessä toimivaa metanointilaitosta, jossa yhdistettäisiin biokaasulaitoksessa syntyvä hiilidioksidi uusiutuvan energian avulla tuotetun vedyn kanssa e-metaaniksi. Mikäli e-metaanintuotantolaitos ei toteudu, toiminnassa eroteltu hiilidioksidi aiotaan nesteyttää ja myydä.

Nykyisessä maailmantilanteessa tarvitaan tällaisia laitoksia, mutta suin päin niitä ei pidä toteuttaa. Faktoihin nojaava keskustelu kannustaa laitoksen kehittäjiä pitämään riman ylhäällä, mikä hyödyttää loppujen lopuksi kaikkia osapuolia.

Tällä hetkellä faktoja sekä puolueetonta arviointia Pöytyälle kaavaillusta laitoksesta löytyy lähinnä YVA-hakemukseen annetuista lausunnoista www.ymparisto.fi-sivustolta. Niissä suhtaudutaan hankkeeseen pääasiassa myönteisesti, mutta lausujat tuovat myös esille monia yksityiskohtia, jotka on selvitettävä ennen kuin laitoksen vaikutuksia voidaan kunnolla arvioida.

Puolueetonta asiantuntijuutta tarvitaan esimerkiksi pureuduttaessa päästöihin. Noin 240 GWh nesteytettyä biometaania vuodessa tuottava laitos on niin suuri, että vähäisiltäkin kuulostavat päästöprosentit voivat tarkoittaa suuria päästöjä, jotka vesittävät fossiilista energiaa korvaavan tuotannon ilmastohyötyjä.

Mielenkiintoista, kansantajuista seurattavaa tarjoaa tanskalaisen SBS Kliplevin -biokaasulaitoksen Facebook-sivu sekä Kliplevin asukkaiden puskaradio. Heidän kotikonnuillaan on samanlainen laitos, jota kaavaillaan Pöytyälle. Tanskaksi kirjoitetut kommentit kääntyvät napin painalluksella melko ymmärrettäväksi suomeksi.