Biokaasulaitos herättää kritiikkiä sekä pelkoja – Valtuustoaloite, adressi ja asukkaiden avoin kirje vaativat laitoksen sijoittamista toisaalle

0
Myyntipöydän takana oleva Anni Petäjoki esittelee biokaasu- ja e-metanointilaitoksen sijoittamista muualle vaativaa adressia, joka on allekirjoitettavana Riihipuodissa syyskuun loppuun saakka. Biokaasulaitokselle kaavaillun tontin naapurissa asuvat Sallamaria, Valtteri ja Julius Pajula kävivät jauho-ostoksilla.
Myyntipöydän takana oleva Anni Petäjoki esittelee biokaasu- ja e-metanointilaitoksen sijoittamista muualle vaativaa adressia, joka on allekirjoitettavana Riihipuodissa syyskuun loppuun saakka. Biokaasulaitokselle kaavaillun tontin naapurissa asuvat Sallamaria, Valtteri ja Julius Pajula kävivät jauho-ostoksilla.

PÖYTYÄ. Jouni Tammelin (kok. sit.) jätti Pöytyän kunnanvaltuuston kokouksessa 2.9. valtuustoaloitteen, jossa esitetään vaihtoehtoisen sijoituspaikan etsimistä biokaasulaitokselle nopealla aikataululla. Tammelinin mukaan on kestämätöntä, että Lallin teollisuusalueen naapuriin kaavaillun laitoksen tuntumassa olevat asukkaat sekä yrittäjät kantavat merkittävän osan riskeistä, jotka liittyvät muun muassa hajuhaittoihin.

Samanlainen sanoma on 40 asukkaan allekirjoittamassa, Pöytyän päättäjille osoitetussa avoimessa kirjeessä. Laitoksen sijoittamista syrjäisempään paikkaan vaaditaan myös adressilla, joka on kerännyt vajaan parin kuukauden aikana viitisensataa allekirjoitusta. Lisäksi aiheen tiimoilta valmistellaan kuntalaisaloitetta.

Jouni Tammelin muistuttaa tarkastuslautakunnan kiinnittäneen kolmessa arviointikertomuksessaan huomiota heikkoon riskienhallintaan kunnassa. Viimeisessä kertomuksessa todettiin, että riskejä pitäisi huomioida merkittäviä päätöksiä valmisteltaessa, jollaisena Tammelin biokaasulaitosta pitää.

Hän haluaa kuntapäättäjien huomioivan, että tähän mennessä hanketta ovat esitelleet lobbarit eikä Pöytyällä ole kuultu puolueettomien asiantuntijoiden tai laitokseen kriittisesti suhtautuvien henkilöiden puheenvuoroja.

Tammelin viittaa aloitteessaan ELY-keskuksen lausuntoon, jonka se antoi biokaasulaitoksen YVA:han eli ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan. Lausunnossa todetaan, että biokaasulaitoksista syntyy ilmanlaatuun vaikuttavia hajuja. Haju- ja meluvaikutusten hallinnan ELY arvioi haasteelliseksi etenkin lähimpänä olevien asuin- ja liikerakennusten osalta.

– En vastusta itse laitosta, mutta sijainnin lisäksi erityisesti tapa, miten hanketta on tähän asti edistetty, ei anna aihetta kiitoksiin, Tammelin kiteyttää.

Tanskalaisten hajut seurannassa

Asukkaiden avointa kirjettä laatimassa ollut Tarmo Koivunen on kiinnittänyt huomiota, että aluksi biokaasu- ja e-metanointilaitosta kehuttiin pöytyäläisille pidetyissä yleisötilaisuuksissa hajuttomaksi, mutta sittemmin on puhuttu ajoittaisista hajuhaitoista. Lisäksi Koivusta huolettaa YVA-ohjelmassakin arvioitavaksi mainittu kysymys, miten vesi riittää Pöytyällä laitoksen toimiessa ja kuinka hulevedet tullaan huomioimaan. Asukkaiden avoimessa kirjeessä toivotaan jättilaitoksen sijaan eläinten lantaa hyödyntäviä tilakohtaisia laitoksia.

Kirjeen allekirjoittajat ovat kääntäneet Energy Supply -lehden artikkelin, jossa tanskalaisen SBS Kliplevin biokaasulaitoksen kerrotaan kamppailevan hajujen ja vihaisten naapurien kanssa. Kyseessä on samanlainen laitos, jota suunnitellaan Pöytyälle.

Joukko pöytyäläisiä on ryhtynyt seuraamaan SBS Kliplevin Facebook-sivua.

Kuluneen vuoden aikana sivulla on tiedotettu ennakolta mahdollisista hajuista seitsemän kertaa. Tiedotteissa kerrotaan, että laitos soihduttaa eli pyrkii polttamaan hajuja aiheuttavia rikkiyhdisteitä ja ammoniakkia. 19.8. SBS Kliplev pahoitteli vuosihuollon yhteydessä sattuneen virheen aiheuttamaa voimakkaasta hajua, jonka se arvioi kestävän 1–2 viikkoa. Tuolloin lähiseudun asukkaat kritisoivat SBS Kliplevin sivuilla, kuinka haju estää tuuletuksen ja oleilun terassilla.

Pöytyän ja Nivalan kuntien viranhaltijoita, luottamushenkilöitä sekä tilallisia tutustui SBS Kliplevin laitokseen viime huhtikuussa. Tanskaan heidät kutsui biokaasulaitoshankkeita rahoittava Copenhagen Infrastructure Partners sekä hankkeiden kehittäjä, suomalainen energiapalveluyhtiö Wega Group.

Vierailun aikaan Kliplevin laitos ei haissut.

Valtuustoon ensi keväänä

Yläneläinen toimittaja ja kunnanvaltuutettu Veikko Niittymaa (kesk.) on perehtynyt hajukysymykseen seuraamalla Kliplevin laitoksen Facebook-sivua ja tiedustelemalla ongelmia klipleviläisiltä.

Niittymaa sai vastauksia sähköposteihinsa 19.8. sattuneen hajuvuodon jälkeen. Noin 700 metrin päässä laitoksesta olevan PetsPerfect -lemmikkitarvikekaupan omistaja kertoi, että hajuja on havaittavissa ehkä viisi kertaa vuodessa.

Kliplevissä toimiva kiinteistönvälittäjä kirjoitti asukkaiden vastustaneen biokaasulaitoksen rakentamista. Sittemmin he ovat alkaneet suhtautua laitokseen positiivisemmin, kun haju- ja meluhaitat ovat osoittautuneet vähäisiksi.

Välittäjän mukaan poismuutto ei lisääntynyt Kliplevistä laitoksen käynnistyttyä. Hän kertoo laitoksen hankkineen lähimmät kiinteistöt omistukseensa. Pöytyällä asuintaloja on lähempänä kaavailtua laitosaluetta kuin Kliplevissä. Täällä välimatkaa on vähimmillään 20–50 metriä.

Vastaavia laitoksia rakennetaan parhaillaan myös Ruotsissa ja Suomeen niitä on tulossa viisi. Pienemmän mittaluokan biokaasulaitoksia on ollut jo jonkin aikaan suurissa suomalaisissa jätekeskuksissa. Ne eivät ole olleet aivan ongelmattomia, mutta hajuja on saatu kuriin aktiivihiilisuodattimilla. Esimerkiksi Topinojalta kerrotaan, että pientä hajua voi tulla suodattimia vaihdettaessa.

Näillä näkymin Pöytyän kunnanvaltuusto päättää biokaasu- ja e-metanointilaitoksen käsittävästä asemakaavasta keväällä 2025.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän