PÖYTYÄ/Yläne. Paljasjalkaiselle yläneläiselle Sari Rantaselle tulivat Varsinais-Suomen eri paikkakunnat varsin laajasti tutuiksi hänen opiskellessaan aikanaan hoitoalan tehtäviin, mutta kotiseuturakkautta muut maisemat eivät hänestä koskaan saaneet sammutettua. Yläneen maaseutu tarjoaa hänelle edelleen sellaisen ympäristön, jossa elämää on parasta elää. Rantanen kokeekin, että kotiseudulta löytyy kaikki, mitä hän hyvään arkeen tarvitsee.
–Ei minusta kaupunkilaista ainakaan saa tekemälläkään. Kyllä kuvailisin itseäni vahvasti ja ensisijaisesti maalaisihmiseksi. Yläne on aina ollut omiin tarpeisiini oikein sopiva paikka, Rantanen vahvistaa asian hymyillen.
Rantanen työskentelee nykyisin Varhan kehittämisasiantuntijana ikääntyneiden palvelujen parissa. Suuntautuminen ikäihmisten hoitoon ei ollut Rantasella vielä opintojen alussa kirkkaana mielessä, mutta jo ensimmäisen työharjoittelujakson aikana hän huomasi sen olevan juuri oikea valinta. Sekä asiakkailta että heidän omaisiltaan saadut kiitokset ja lämpimät halaukset heitä kohdatessa tekevät työn merkityksellisyyden hänelle näkyväksi. Jokaisen asiakkaan tarina on omansa ja Rantasen pitkäntähtäimen tavoitteena onkin nykyisessä työssään kehittää hoitotyötä enemmän yksilölähtöiseksi.
–Tiedonvälittäminen mahdollisimman helposti ymmärrettävällä tavalla on sydäntäni lähellä. Koen myös kouluttamistaidon olevan vahvinta osaamisaluettani. Nähdäkseni on tärkeää pyrkiä parhaansa mukaan asettumaan toisen asemaan ja katsomaan tilannetta siitä näkökulmasta. Ikääntyneiden ihmisten kokemukset ovat todella kiinnostavia ja voimme oppia heiltä paljon. Toivonkin pääseväni vaikuttamaan siihen, että nykyiset ikääntyneille tarjottavat palvelut sekä kotihoidon että asumispalvelujen puolella kehittyisivät nykyaikaisemmiksi eli lähtisivät ensisijaisesti asiakkaista ja heidän tarpeistaan, Rantanen sanoo.
Kasvuympäristö hyvänä mallina
Rantasen vanhemmat muuttivat Yläneelle 1970-luvulla ja hakeutuivat työn ja perhe-elämän ohessa monipuolisesti mukaan paikalliseen vapaaehtoistoimintaan – ja he ovat aktiivisia vielä tänäkin päivänä. Rantanen muistaakin jo lapsuudesta ja nuoruudesta, kuinka kotona vallitsevaan ilmapiiriin kuului vahvasti yhteisöllinen henki.
–Olen kasvanut sellaisessa ympäristössä, jossa toisten ihmisten kunnioittamista ja tarpeen vaatiessa myös auttamista pidettiin itsestään selvänä asiana. Minusta se tuntuu myös täysin luontevalta ja saan auttamisesta hyvän mielen. Uskon täysin vanhaan sanontaan; niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Eli kun jotain hyvää tuottaa toiselle, saa myös itselle sitä takaisin, Rantanen kuvailee.
VPK-toiminta vei mennessään
Rantasen vanhemmilla, varsinkin isällä, oli vaikutusta siihen, että Rantanen lähti aikanaan mukaan vapaapalokuntatoimintaan. Rantanen on ollut mukana toiminnassa jo lähes kolme vuosikymmentä. Hän toimii nykyään Yläneen kirkonkylän vapaapalokunnan hallituksen puheenjohtajana.
Rantasen mielestä VPK-harrastus on sellainen, josta hän ei enää edes osaisi olla pois, sillä se tuo niin paljon hyvää elämään.
–VPK-toiminta harrastuksena kuuluu lähes päivittäiseen elämääni. Myös oma poikani on lähtenyt siihen mukaan, sillä se sopii lähes kaikenikäisille, Rantanen kehuu.
Puheenjohtajuuden lisäksi Rantanen kuuluu palokunnan hälytysosastoon
–Koen, että ehdottomasti parasta toiminnassa on vahva yhteisöllisyys ja tehtävien monipuolisuus. Siinä porukassa todella hitsaudutaan yhteen, Rantanen iloitsee.
Rantanen haluaa oman kokemuksensa pohjalta kannustaa ihan jokaista lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan kaikenlaiseen vapaaehtoistoimintaan. Esimerkiksi VPK-toiminta on tuonut hänen päivittäiseen arkeensa ystävien ja kokemusten ohessa erityistä varmuutta kohdata yllättäviä tilanteita, mitä ei muuta kautta olisi voinut saada.
Emmi Lovén
KEHU KIERTOON
Nimi, ikä: Sari Rantanen, 45
Asuinpaikkakunta: Yläne, Pöytyä
Ammatti: kehittämisasiantuntija (Varha)
Perhe: yksi lapsi
Harrastukset: VPK- ja SPR-toiminta, timanttimaalaus, palapelit, lenkkeily, kuntosali
Kehut: ”Monessa mukana, ystävällinen, osaava ja avulias tässä työelämän muutosten saralla.” Anne Sallasmaa
Anna kehun kiertää -juttusarjassa laitetaan kehu kiertoon. Seuraavaksi juttusarjassa esitellään Sari Rantasen kehuma henkilö. Sari Rantasen kehui Anne Sallasmaa.