PÖYTYÄ. Sahanpuru lentää ja moottorisahan soiton tauottua Nila-koira noutaa isoimmat kalikat pureskeltavakseen. Se seuraa korvat luimussa, mutta tarkkaavaisena isäntänsä, moottorisahaveistäjä Jani Grönlundin puuhia, eikä malta mennä edes kovaa ääntä pakoon.
–Nila vahtii pihapiiriä ja työn laatua, Grönlund toteaa.
Nuorella veistäjällä on työn alla hevosen pää. Hän kertoo pyrkivänsä töissään mahdollisimman realistiseen lopputulokseen. Moottorisahan lisäksi Grönlund käyttää muitakin työkaluja kuten talttaa lopputuloksen viimeistelemiseen.
–Mittaa kahdesti, sahaa kerran, hän kertoo noudattamastaan, ystävältä saadusta neuvosta.
–Jos tekee yhdenkin liian syvän sahauksen, se näkyy. Siksi pitääkin hahmottaa, missä terä menee. Pitää myös tietää, miten puu käyttäytyy, ettei revi sitä.
Keskittyminen on Grönlundin mukaan moottorisahaveistossa oleellista. Hän on lisännyt haastetta tekemällä veistäessään myös TikTok-videoita.
–Kun kuvaan, keskityn sahaan ja kuvaamiseen. Siinä tekee kahta työtä. Ilman kameraa on vapauttavampaa sahata, Grönlund miettii.
Videot kuitenkin selvästi kiinnostavat, sillä Grönlundin puunveistoon ja käsitöihin keskittyvällä kanavalla on jo noin 18 000 seuraajaa.
GRÖNLUND innostui moottorisahaveistosta nelisen vuotta sitten.
–Olen aina tykännyt nähdä käteni jäljen ja kun korona tuli, jäi aikaa tehdä. Aiemmin minulla on ollut vahva soittoharrastus. Sekin on taidetta, mutta kun kerran on soittanut kappaleen, sitä ei enää ole, instrumenttia vaihtanut pasunisti ja veistäjä sanailee.
Ensimmäiseksi syntyi puulusikka, muttei tokikaan moottorisahalla vaan kirveellä ja puukolla. Siitä harrastus lähti nopeasti laajenemaan ja Grönlund tarttui rohkeasti moottorisahaan, vaikkei sen kanssa aiemmin juurikaan ollut työskennellyt. Käsillä tekemiseen nuorellamiehellä sen sijaan on ”sukurasitetta”.
–Äiti opettaa Mikkelissä ikonimaalausta ja pappa on opettanut tuohitöitä, Mikkelissä varttunut ja viimeiset puolitoista vuotta Pöytyällä asunut Grönlund kertoo ja toteaa, että maaseudulla kasvaneena hänelle on käsillä tekemisen kulttuuri tuttua.
Grönlundia kiehtoo muun muassa Kalevalan maailma. Veistäessään puuta hän kokee olevansa osa ikivanhaa kulttuurista jatkumoa.
–Puu on suomalaisille luonnollinen ja järkevä materiaali tehdä mitä vaan, hän toteaa.
Grönlundin mukaan moottorisahaveistossa toimii parhaiten tuore puu.
–Se pölyää vähiten ja ketju haukkaa parhaiten. Halkeamiakin pystyy ohjailemaan paremmin kuin jo kuivahtaneessa ja haljenneessa puussa.
PUULLA ja veistoksillaan Grönlund myös ansaitsee osan elannostaan, osa tulee myyntitöistä Riistasiemenellä. Tilaustöiden tekemisen lisäksi hän on ahkerasti ottanut osaa moottorisahaveistokisoihin. Taloudellista hyötyä kisoihin osallistumisesta ei ole, mutta SM-hopeaa ja -pronssia niistä on taskuun jäänyt kokemuksen ohella.
Elokuun alussa Grönlund oli mukana Ilomantsin Karhufestivaalin kutsukisassa, jossa teemana oli tänä vuonna leikki. Sieltä menestystä ei tällä kertaa tullut.
–Kisa kilpailtiin parikilpailuna ja yleisö sai äänestää heti kisan alusta alkaen, minkä voittajat osasivat hyödyntää tekemällä ensimmäisen parin tunnin aikana valmiin maalatun Nalle Puhin. Me teimme kiikkulaudan, joka alkoi näyttää joltakin vasta seuraavana päivänä. Emme osanneet ottaa yleisöäänien kalastelua huomioon, juvalaisen Timo Teittisen parina kisaillut Grönlund kertoo antaen kuitenkin tunnustusta voittajatyölle.
Grönlund ei myöskään suhtaudu kisoihin liian vakavasti, vaan hänen mukaansa kisassa vieteltiin hauskaa.
Grönlund on osallistunut Ilomantsin kisaan aiemminkin ja hänen veistämiään karhuja voi kesäaikaan bongata Ilomantsin katukuvasta ja maisemista muiden veistäjien töiden joukosta. Veistäjänä ja muutoinkin hän edustaa huomattavasti muita veistäjiä nuorempaa sukupolvea.
–Kun näen muiden tekemiä karhuja, melkein tiedän, kuka ne on tehnyt, sillä monikaan ei enää ole aktiivisesti kehittänyt taitojaan eteenpäin. Itse yritän ajatella avoimesti ja opetella uutta, vaikka tietyllä tapaa se on rasite, kun siihen menee aikaa, tuoreita ideoita suomalaiseen puunveistoon etsivä veistäjä sanoo ja kertoo haluavansa pitää kiven vierivänä.
Jani Grönlundin töihin voi tutustua myös TikTokissa ja Instagramissa, joista hänet löytää nimellä jg_woodcrafts.