Pöytyä kaatoi Haminan trillerissä – Pöytyän naisten pelit jatkuvat superpesiskarsinnoissa

0
Pöytyän Urheilijoiden naisten superpesisjoukkue oli lauantaina (24.8.) pakkovoiton edessä, ja voitto myös tuli. Hamina kaatui lukemin 1–0 (4–2, 1–1). Kuva: Timo Kesti

PöU–Hamina 1–0 (4–2, 1–1)
Kumilassa vallitsi lauantaina sähköinen tunnelma, kun Pöytyän Urheilijat ja Haminan Palloilijat kohtasivat Superpesiksen putoamiskarsinnan viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa. Pelin panokset olivat kovat: häviäjä putoaa ensi kaudeksi Ykköspesikseen ja voittajan kausi jatkuu Superpesiskarsinnassa Ykköspesiksen kakkosta vastaan.

Ottelusta muodostui sarjalle tyypilliseen tapaan tasainen vääntö, jossa juoksut olivat kortilla. Avausjaksolla Pöytyä nousi viime metreillä voittoon. Toisella jaksolla joukkueet kulkivat vähäjuoksuista vääntöä rinta rinnan. Hamina haki johtojuoksua, mutta Pöytyän puolustus piti loppuun asti. Pöytyä kairasi jännitysnäytelmästä voiton jaksoin 1–0 (4–2, 1–1). Tämä tarkoittaa sitä, että Pöytyän ottelut jatkuvat vielä superpesiskarsinnoissa joko Oulun Lippoa tai Laitilan Jyskettä vastaan. Haminan kohtalona on pudota Superpesiksestä.

–Olen äärettömän ylpeä joukkueesta, että olemme päässeet tähän pisteeseen. Matka on toki vielä kesken, mutta hoidimme tämän tärkeän sarjan. Oli onnistumisia sekä epäonnistumisia, mutta onneksi huonoista hetkistä päästiin yli. Nyt hetki nautitaan ja levätään, sen jälkeen täydellä teholla uutta matoa koukkuun, totesi Pöytyän ykköspalkittu Viivi Seppälä.

Pöytyä otti peliin jykevän startin, kun joukkue tempaisi avausvuorossa kaksi juoksua. Juoksutilin avasivat Julia Ruohon ja Essi Ilmasen peräkkäiset välilyönnit, joilla kotiin pinkoivat Sanni Kyläpekka ja Sini Haataja. Tehokkaan avauksen jälkeen punavalkoisten sisäpeli muuttui tukkoiseksi ja toinen sekä kolmas lyöntivuoro päättyivät nopeasti paloihin ilman lisäjuoksuja. Hamina onnistui toisessa vuoroparissa kaventamaan lukemat 2–1:een. Kotiryhmä avitti Haminan tilanteenrakentelua useilla harhaheitoillaan. Jännitys tiivistyi, kun vieraat onnistuivat tasoituksessa kolmannessa vuoroparissa.

Pöytyän kannalta viimeinen sisävuoro ja haaveet jaksovoitosta näyttivät jo kuihtuvan paloihin, mutta joukkueen kakkoskärki taikoi osin vieraiden virheiden avittamana kotiutustilanteen. 656-päisen kotiyleisön riemuksi Pöytyä siirtyi johtoon, kun Ilmasen lyömä hermopallo polttolinjaan toimi ja Fanni Tuuri syöksähti kotiin. Johtolukemat tuplaantuivat 4–2:een, kun Maria Sveholmin niitti kakkosrajaan kotiutti Emilia Helmisen. Pöytyän ulkopeli ei antanut Haminalle enää mitään mahdollisuuksia ja jaksovoitto oli tosiasia.

Toisella jaksolla taistelu jatkui tuimana ja juoksut olivat vähissä. Kotijoukkueen ulkokentän voimahahmoja läpi ottelun olivat lukkari Lydia Eskola, sekä etukentällä paloja napsinut Seppälä. Pöytyä siirtyi avausvuorossa johtoon, kun Haataja porhalsi Ilmasen kakkospuolen sivalluksella kotipesään. Vierasjoukkue kipusi toisessa vuoroparissa tasoihin 1–1:een. Jakson edetessä Pöytyän sisäpeli takkusi ja kolmostilanteet olivat kiven alla. Hamina löi puolestaan ulkokentälle painetta kotiutustilanteilla, mutta Pöytyä selvitti ne ilman takaiskuja. Taistelun huippuhetkiä oli Ruohon syöksykoppi, joka esti juoksun syntymisen.

Viimeisessä vuoroparissa Hamina tarvitsi vähintään yhden juoksun. Vierailijat rakentelivat kärjellään ajolähtötilanteen yhdellä palolla. Ratkaisun hetkillä punavalkoisilta esiin astui Eskola, joka järjesteli syötöillään tarvittavat palot. Viimeinen sinetti tuli, kun Eskola jujutti etenijän kolmospesältä irti väärällä syötöllä ja Pöytyän voitonjuhlat olivat valmiit alkamaan.
Jere Hellsten

Pöytyän ottelut jatkuvat vielä superpesiskarsinnoissa joko Oulun Lippoa tai Laitilan Jyskettä vastaan. Ottelusarja alkaa lauantaina 31.8. Kumilassa. Superpesiskarsinnan voittoon vaaditaan kolme otteluvoittoa. Ottelusarjan voittaja pelaa ensi kaudella Superpesistä.