LIETO/Tarvasjoki / Emmi Lovén
Tarvasjoelta kotoisin oleva ja tänä päivänäkin lapsuutensa kotipaikalla asuva Ari Tähtinen on varmasti monelle paikallisen nuorisoseuran teatterin kävijälle tuttu kasvo, sillä onhan hän ilahduttanut katsojia näyttämöllä erilaisissa rooleissa jo vuodesta 2007 alkaen.
–Teatteriharrastukseni käynnistymisestä voidaan syyttää silloista kesäteatterinäytelmän ohjaajaa Eero Syrjälää, joka ehdotti josko lähtisin näytelmään mukaan. Ja siinä mentiinkin niin sanotusti suoraan syvään päätyyn. Kesä Kuteman kylässä oli tämän maaseutumaisemiin sijoittuvan komedian nimi ja siihen tarvittiin miespääroolin tekijää. Lisäksi tekstistä oli muokattu musiikkinäytelmä, joten roolissa oli myös laulettava. Olin jo aiempina kesinä käynyt useampia teatteriesityksiä katsomassa ja pieni uteliaisuus homman kokeilemiseen oli kieltämättä olemassa, joten menin sitten suostumaan ja sillä tiellä vieläkin ollaan, Tähtinen nauraa.
17 vuoden aikana näytelmiä on kertynyt laidasta laitaan perinteisistä maalaiskomedioista aina historiallisiin draamoihin asti. Tarvasjoen nuorisoseuran teatterin lisäksi Tähtisen on voinut nähdä muillakin estradeilla Varsinais-Suomessa, kuten Turun Keskiaikamarkkinoilla, Jo-Jo Teatterissa sekä tänä kesänä Raision Teatterissa kantaesitettävässä musiikkinäytelmässä Balladi Pahaniemen neidosta, jossa hänellä on useampi rooli. Näytelmä perustuu Raision ja Seilin saaren historiaan, mutta on pääosin kuitenkin kuvitteellinen.
Kuluneiden vuosien aikana Tähtinen on ajoittain pitänyt taukoa näyttämöllä esiintymisestä, mutta muut harrastukset, kuten laulaminen ja lavatansseissa käyminen ovat kulkeneet mukana. Lauluharrastus lähti liikkeelle karaokesta ja lavatansseissa Tähtinen on viihtynyt jo armeijaikäisestä asti.
Musiikkivideosta tulikin täyspitkä elokuva
Tähtisen teatteriesiintyminen on laajentunut viime vuosina myös elokuvaprojektien puolelle. Tämä tapahtui kuitenkin hieman suunnittelematta kun Aino-elokuva syntyi vuonna 2018. Elokuvassa kuvataan kotirintaman arkea Toisen maailmansodan aikaisessa Suomessa ja Paimiossa 1940-luvulla.
–Minua pyydettiin mukaan kuvauksiin Paimioon ja alkuperäisenä tarkoituksena oli tietoni mukaan tuottaa noin seitsemän minuutin mittainen musiikkivideo. Huomasin ajattelevani jossain vaiheessa, että kylläpä tämän mittaiseen teokseen tarvitaankin yllättävän paljon materiaalia ja myöhemmin ohjaaja Mika Kiiskinen totesikin, että kyllä tästä tehdään sittenkin ihan kokonainen elokuva, Tähtinen kuvailee.
Elokuvaprojekteille on tulossa jatkoa jo pian, sillä 30. elokuuta saa ensi-iltansa Kiiskisen tuorein 1970-luvulle sekä nykypäivään sijoittuva elokuvaohjaus Päivät kuin unta, jossa Tähtinen myös esiintyy yhden tarinan keskushahmon isän roolissa. Elokuvassa nähdään fiktiivinen tarina neljän hengen kaveriporukasta ja kesän -74 tapahtumista, joiden oli tarkoitus pysyä salaisuutena kuolemaan asti.
Harrastuksissa kohtaa ja tulee kohdatuksi
Tähtinen on työskennellyt toistakymmentä vuotta Auran kunnan teknisessä toimessa laitosmiehenä ja kokeekin, että työn ohessa kulttuuriharrastukset tuovat paljon positiivisia asioita arkeen ja elämään yleensä.
–Itselleni harrastukset tuovat paljon iloa ja niiden kautta tutustuu uusiin ihmisiin. Vaikka sitä joskus tuntuu siltä, että ei millään jaksaisi lähteä esimerkiksi teatterille, niin sitten kun sinne pääsee, huomaa energian ja innostuksen taas nousevan. Esiintyessä ja hyvässä harrastajaporukassa pääsee irti arjesta ja ihan toiseen maailmaan. Toiset nauttivat esiintymisestä ja kulttuurin ja taiteen tuottamisesta ja toiset taas haluavat päästä katsomaan esityksiä ja teoksia. Kyseessä on siis vuorovaikutustilanne parhaimmillaan, Tähtinen innostuu.
Tähtinen kertoo kesän jälkeen pitävänsä taas hieman taukoa teatterin tekemisestä, mutta pitää kuitenkin ovet auki mahdollisille projekteille. Tulevaisuuden haaveissa olisi ainakin joskus vielä päästä mukaan Myrskyluodon Maija tai Reinikainen -näytelmiin.