Jokaisen auranmaalaisen on otettava kiehkuravesiruton torjuntatyö tosissaan

0

Marttilassa Palaisten uimarannalla tehdyn kiehkuravesiruttohavainnon myötä ei ole syytä panikoida, sillä kasvi ei ole vaaraksi ihmisille. Tilanteeseen on kuitenkin syytä suhtautua vakavasti ja kasvin olemassaolo tulee muistaa. Kiehkuravesiruton inhottava piirre on, että se kykenee levittäytymään pienenkin uima-asuun tai vesilelun pintaan takertuneen palasen turvin uuteen kasvuympäristöön. Kasvi lisääntyy nopeasti ja sen rehevät kasvustot voivat ennen pitkää estää lampien tai järvien virkistyskäytön. Ne myös heikentävät veden laatuja ja alentavat rantatonttien sekä vesistöjen arvoa.

Auranmaalla on innokkaita uimareita ja useita hienoja uimapaikkoja, mutta jatkossa niin uima-asut kuin muutkin uimavälineet pitää muistaa huuhdella etenkin sen jälkeen, jos niiden kanssa on pulahtanut Palaisissa. Muutoin kiehkuravesiruttoa löytynee kohtapuolin useimmilta rannoiltamme.

Kiehkuravesiruton poistaminen vesistöistä on vaikeaa ja kallista. Paimion kaupunki käytti järeitä keinoja ja hävitti kiehkuravesiruton Ankkalammestaan pumppaamalla veden pois ja poistamalla kasvustot mekaanisesti. Operaatio maksoi Paimiolle noin 250 000 euroa. Ensiksi sukeltajat olivat yrittäneet kitkeä kiehkuravesiruttoa käsin, mutta se oli ehtinyt levitä Ankkalammessa liian laajalle eikä kitkemisestä ollut juuri apua.

Laajoja kiehkuravesiruton kasvustoja voidaan hillitä useita kertoja vuodessa tehtävällä niittourakalla. Huolimaton niitto voi kuitenkin pahentaa tilannetta, koska jokaisesta lyhyestäkin pätkästä voi muodostua uusi kasvi. Raivausnuottauksesta on ollut apua paikoilla, joissa kiehkuravesiruton kasvusto ei ole ollut tiukasti kiinni pohjassa. Kasvia voidaan poistaa myös keräävällä niittokoneella, mutta silloinkin kasvinpalojen leviämisriski on suuri.