Iida Reini loistaa nyt triathlonissa

0
Kilpauinnin jättänyt Iida Reini loistaa nyt triathlonissa. Yläneellä urheilullisen lapsuuden ja nuoruuden viettänyt Reini on noussut lyhyessä ajassa lajin kotimaiseen kärkijoukkoon.

PÖYTYÄ/Yläne. Triathlonisti Iida Reinillä on takana urheilullisesti erinomainen kesä. Yläneellä varttunut, Turun Urheiluliittoa edustava urheilija voitti SM-kisoissa lähes kaiken, mitä voitettavissa oli: supersprintin, perusmatkan ja puolimatkan. Vain sprintissä oli epäonnea, kun polkupyörän rengas tyhjeni ja kisa keskeytyi. Täysmatkalla Reini ei vielä kilpaile, vaan sen hän on asettanut tähtäimeensä ennen kuin täyttää 30 vuotta. Siihen on vielä kuusi vuotta aikaa.

Reini on noussut kotimaisten triathlonistien kärkikastiin melko lyhyessä ajassa. Lajin harrastamisen hän aloitti nelisen vuotta sitten ja viime vuonna hän saavutti ensimmäiset SM-mitalit. Ensimmäisissä SM-kisoissaan vuonna 2 021 Reini jo oli sprinttimatkalla neljäs. Hänen mukaansa menestyksen takana on vahva urheilullinen tausta ja vuoteen 2 020 asti jatkunut kilpauintiharrastus.

KILPAUINNIN Reini aloitti aikanaan Pekingin olympialaisten ja Hanna-Mari Seppälän neljännen sijan innoittamana. Reinin oma paras saavutus uinnissa on SM-hopea. Vielä ennen koronaa hän harjoitteli maajoukkueryhmässä. Tuolloin Reinillä olivat opinnot kauppakorkeakoulussa juuri alkaneet, eikä uinti tuonut enää samanlaista iloa kuin aiemmin.

–Olin Australiassa harjoitusleirillä ja siellä osa treeniryhmästä valmistautui Tokion olympialaisiin. Totesin, ettei minulla ollut samaa intoa kuin heillä, vaan olisin halunnut tehdä muutakin kuin uida, vapaa- ja rintauintia treenannut Reini kertoo ja toteaa koronan tulon päättäneen uintiuran hänen puolestaan, kun lopettamispäätöstä ei tarvinnut selitellä.

Lopettamispäätöksestä puoleen vuoteen Reini ei urheillut.

–Se oli ensimmäinen kerta, kun en kilpaillut, ja alkoi tuntua siltä, että jotain puuttui.

URHEILU on ollut Reinin elämässä läsnä vahvasti lapsuudesta alkaen. Hän lähettääkin Yläneen Kirin yleisurheiluvetäjille lämpimiä terveisiä. Yleisurheilu- ja uintitausta sekä into pyöräillä saivat Reinin kokeilemaan triathlonia ”jäähdyttelylajina”.

–Osallistuin Kyrön minitriathloniin ja siitä se lähti.

Kun Reini huomasi pärjäävänsä, palasi sama palo, joka hänellä oli ollut uintiin. Motivaatiota on hänen mukaansa nyt jopa enemmän ja siihen on syynsä. Maisemanvaihdos uima-altailta ulkoilmaan ja vapaus treenata itselle sopivaan aikaan tekivät tehtävänsä.

–Triathlonistit lenkkeilevät paljon yksikseen metsässä, luonnossa, ylipäätään ulkona. Nautin siitä.

Reini toteaa urheilun olevan enemmän kuin pelkkä harrastus. Hän luonnehtii sitä elämäntavaksi.

–Elämäntyylini ja vapaa-aikani on aktiivista ja liikunnallista. Lähtisin lenkille, vaikka kisoja ei olisi, hän sanoo.

REININ pitkän aikavälin tavoitteena on menestyä puolimatkan kisoissa kansainvälisesti. Tämän kesän saavutuksistaan hän nostaakin korkeimmalle menestyksen SM-kisojen puolimatkalla. Kilpailu käytiin Turussa, jossa mukana oli myös ulkomaisia ammattitriathlonisteja. Heitä vastaan käydyssä pro-tason kisassa Reini sijoittui toiseksi.

–Se antoi vahvistusta sille, mihin tähtään.

Kansainvälinen menestys sprintti- ja olympiamatkoilla vaatisi Reinin mukaan kilpailemista useina viikonloppuina ja jatkuvaa kiertämistä ympäri maailmaa. Vaikka puolimatkat ovat fyysisesti raakoja, ne sopivat hänelle harvemman kilpakalenterin ansiosta ainakin toistaiseksi paremmin. Hiljattain valmistunut ja vakituisen työn saanut Reini toteaa, ettei pidä kilpailemisen vuoksi työelämästä jättäytymistä realistisena vaihtoehtona.

Intohimoa harjoitteluun kuitenkin löytyy ja Reini uskoo olevansa kehityskelpoinen.

–Olen aika nöyrä ja ymmärrän, että asioiden eteen täytyy tehdä työtä. Toisaalta, olen myös kilpailuhenkinen ja puhtaasti nautin harjoittelusta. Kukaan ei ole minua siihen pakottanut.

LIIKUNNALLISESSA ympäristössä kasvaminen on antanut Reinille paljon, minkä vuoksi urheilu on pysynyt matkassa mukana lapsuudesta aikuisuuteen.

–Urheilu tuo yhteisöllisyyttä ja merkityksellisyyttä ja pitää mielen virkeänä, hän miettii ja kannustaa muitakin nuoria triathlonin pariin.

–Lajin voi aloittaa, vaikka ei olisi hienoimmat varusteet, hän sanoo ja rohkaisee lähtemään liikkeelle sprinttimatkoista.

Tulevana viikonloppuna Reinillä on edessään opiskelijoiden MM-kisat Puolan Gdanskissa sprinttimatkalla. Osallistuminen on vielä mahdollista, kun valmistumisesta on niin vähän aikaa. Syksyllä hän saattaa osallistua johonkin puolimatkan kisaan ulkomailla.

–Olen nyt keskittynyt sprinttimatkojen harjoitteluun ja on haastavaa vaihtaa harjoittelua, kun toinen on tunnin kisa ja toinen neljän tunnin, Reini pohtii osallistumistaan.

Triathlon matkat


Supersprintti 300 metriä uintia, 10 kilometriä pyöräilyä ja 2,5 kilometriä juoksua.

Sprinttimatka 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja 5 kilometriä juoksua.

Perusmatka eli olympiamatka 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja 10 kilometriä juoksua.

Puolimatka 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21,1 kilometriä juoksua.

Täysmatka 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42,2 kilometriä juoksua.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän