Yläneeltä löytyy esikuvia

0

Lauantainen Yläneen Säpinät oli hieno esimerkki siitä, kuinka yhteisöllisellä tekemisellä saadaan aikaan suuren ihmisjoukon kokoava, kauempaakin tulijoita houkutteleva lämminhenkinen tapahtuma.
Säpinöillä Vuoden 2024 yläneläisenä vapaaehtoistyönsä perusteella palkittu Simo Rantanen kieltäytyi ottamasta koko kunniaa itselleen. Hän muistutti huomionosoituksen kuuluvan kaikille vapaaehtöistöitä tekeville mukaville kanssaihmisilleen.
Rantasen muistutuksessa on vinha perä. Jos ilmapiiri ei ole kohdillaan ja kaverit haraavat vastaan, uutterinkaan yksilö ei jaksa kauaa ahertaa yhteisen hyvän eteen.
Silloin kun asiat taas rullaavat, auttaminenkin on palkitsevaa. Pienestä pitäen muun muassa palokunnan tehtäviin osallistunut Rantanen sanoo elämän poikineen ainakin hänen kohdalleen enemmän mukavia kuin epämieluisia yllätyksiä, mikä on oiva kannustin sekin.
Huomionosoitukset vaivaannuttavat herkästi varsinaissuomalaisia, mutta Rantasen kaltaisten tekijämiesten ja -naisten nostaminen esiin on perusteltua.
He tarjoavat kasvot niille lukuisille puurtajille, joita ilman Auranmaa näivettyisi.
Huolenaiheekseen Rantanen mainitsi vanhan toteamuksen Yläneen kuulumisesta ”Pöytyän paistinpannun kylmälle reunalle”. Onneksi Pöytyän kunta on ponnistellut tätä vastaan, mutta tekemistä asian tiimoilta vielä riittää.
Niin mukavilta kuin kesäisin nähtävät vapaaehtoistyön hedelmät tuntuvatkin, niiden turvin on mahdoton pyörittää koko yhteiskuntaa ja korvata keskeisiä julkisia palveluja, kuten lakkautuslistalle päätynyttä terveysasemaa.