Viileys vetää puoleensa

0

Kotimainen vakuutusyhtiö julkaisi kuluvalla viikolla tiedotteen, jonka mukaan lähes viidesosa suomalaisista välttää matkustamista etelän lomakohteisiin voimakkaiden helteiden ja maastopalojen aikaan. Eivätkä suomalaiset ole suinkaan ainoita lomailukysymysten miettijöitä. Esimerkiksi Kreikan ennätyskuuma kesä ja turistien evakuoinnit Kosin maastopalojen alta ovat viitoittaneet yhtä lailla saksalaisten suunnitelmia.

Auranmaallakin on aistittavissa, että lomailijoiden mielenkiinto on kääntymässä etelästä pohjoiseen. Viime kuussa Oripäässä nähtiin puolalainen matkailijajoukko, joka saapui paikalliselle lentokentälle usean ultrakeveän lentolaitteen voimin. He ostivat polttoainetta koneisiinsa Shelliltä, yöpyivät teltoissa ja jatkoivat matkaansa kohti napapiiriä.

Samanlaisia havaintoja viileyteen pyrkivistä turisteista on tehty muuallakin Suomessa jopa siinä määrin, että S-ryhmä päätti aloittaa ensi vuonna tilauslennot Keski-Euroopasta Pohjois-Karjalaan. S-ryhmä on kertonut lähivuosien tavoitteekseen kasvattaa liikevaihtoaan kymmenillä prosenteilla ja merkittävimmäksi kasvutekijäksi se arvioi hotelli- ja ravintolaliiketoimintansa sekä matkailupalvelunsa, joihin se kaavailee mittavia investointeja.

Näin sydänkesän lomakautena kannattaa miettiä, olisiko Auranmaalla ennen pitkää mahdollisuus saada siivu matkailijavirran kasvusta. Tokikaan täällä ei ole vaikkapa Naantalin kylpylän kaltaista suurta matkailuveturia, joka houkuttelisi sankoin joukoin tulijoita ja hyödyttäisi siinä samalla pienempiä yrityksiä. Ilmaston lämpeneminen ja sen tuottamat hellehaitat viittaavat kuitenkin vahvasti siihen suuntaan, että ennen pitkään meidänkin kulmille tullaan matkailumagneettia sovittelemaan.