Ensi vuonna 100 vuotta täyttävän Valtasen Liikenteen historia yksiin kansiin

0
Toimittaja-kirjailija Jorma Pihlava (toinen vas) sai idean historiikkiin Valtasen Liikenteen auton kyljestä, kun 100 vuotta on tulossa täyteen. Kirjan toinen tekijä Päivi Palm (vas) ja toimitusjohtaja Petri Valtanen ja puoliso Elina Valtanen.

ORIPÄÄ, AURA. Maanantaina, toukokuun 28. päivänä vuonna 1925 varhain aamulla starttasi nuori Vieno Valtanen ensimmäisen kerran automobiilinsä Auran Karviaisissa ja ajoi matkustajakyydin kirkon kautta Turkuun. Kulkupeli oli pieni kuorma-auto, jonka lavalle oli asennettu lankkupenkkejä istuimiksi.

Siitä alkoi Valtasen Liikenteen nyt ura, jolle tulee täyteen 100 vuotta. Tuore kirja Valtasen kyydissä – Mukavaa matkantekoa vuodesta 1925 kertoo perheyrityksen tarinan, mutta myös merkityksellisen osan paikallis- ja lähihistoriaa.

Valtasen ensimmäistä linjaa ajettiin reittiä Oripää-Turku-Oripää. 1950-luvulla reitistö laajeni kulkemaan Turkuun Pöytyän, Riihikosken, Auran ja Liedon kautta ja myöhemmin muualtakin Auranmaalta. Linjaliikenteen lisäksi Valtasen Liikenne ajaa koululaiskyytejä ja tilausajoja.

Kirjaa varten on haastateltu sekä Valtasen perhettä että muun muassa entisiä kuljettajia. Kun muistitiedon lisäksi aineistona on olleet sadan vuoden sanomalehdet, kirjan kokoaminen oli kuin salapoliisityötä, sanoo toinen kirjoittajista, Turun Sanomista eläkkeelle jäänyt toimittaja Jorma Pihlava.

Vienon pojat Väinö, Viljo ja Vesa seurasivat isän jäljissä linja-autoalalle. Yritystä johtaa nyt kolmannen sukupolven Valtanen, Petri Valtanen. Hän sanoo, että isä Vesa ei edellyttänyt yrityksessä jatkamista, mutta ammatinvalinta oli helppo.

– Sitä jotenkin luonnostaan kasvoi mukaan yritykseen, kun siinä jatkuvasti mukana pyöri.

Sekä Petri Valtanen että hänen puolisonsa Elina Valtanen ajavat, samoin siskot Marju ja Maarit Valtanen. Vakinaisia kuljettajia on yhteensä kymmenkunta.