Simo Rantanen, vko 27: ”Enempi elämässä on tullut vastaan ilahduttavia asioita kuin harmeja”

0
Simo Rantanen valittiin lauantaina 29.6. Vuoden 2024 yläneläiseksi.
Simo Rantanen valittiin lauantaina 29.6. Vuoden 2024 yläneläiseksi.

Nimi, ikä, kotipaikka, ammatti
– Simo Rantanen, 73, Yläne. Ammatti on ollut autonkuljettaja. Olen käynyt kansalaiskoulun. Yhdessä vaiheessa kävin palo-opistolla sopimuspalokuntien päällystökurssin. Nyt olen eläkkeellä.

Mikä sai sinut viimeksi ilahtumaan?
– Enempi elämässä on tullut vastaan ilahduttavia asioita kuin harmeja. Isosti ilahduin siitä, kun saimme Punaisen Ristin osastoomme uuden nuoren puheenjohtajan.

Mitä harrastat ja mikä siinä viehättää?
– Vapaaehtoistyötä. Siinä viehättää auttamisen ilo. Yleensä syksyisin rentoudun kalastelemalla saaristossa, Lapissa tai Itä-Suomessa.

Jos saisit kolme toivomusta, mitä toivoisit?
– Toivoisin, että vanhusten hoivaan sekä hoitoon kiinnitettäisiin entistä enemmän huomiota ja että heitä kunnioitettaisiin enemmän. Suuntaus näyttää olevan se, että yhä huonokuntoisemmat ihmiset eivät saa hoitopaikkaa, vaikka laitoksissa on tyhjiä paikkoja. On outoa, että vanhuksia siirretään hoitoon esimerkiksi Yläneeltä Somerolle.

Toiseksi toivon, että terveyteni säilyisi nykyisenlaisessa kunnossa ja kolmanneksi, että lapset ja lastenlapset pärjäisivät tässä yhteiskunnassa.

Kenelle lähettäisit terveisiä ja minkälaisia?
– Lähettäisin terveiset ja kiitokset Hannu Pentille siitä, kun vedimme ambulanssitouhua  Yläneellä rinta rinnan 30 vuotta. Oltiin aina valmiina vaihtamaan päivystysvuoroja, sillä jomman kumman perheen piti olla koko ajan kotona. Puhelimeen oli aina vastattava, kun joku tarvitsi apua. Hannu oli hyvä kaveri siinä ja hän on ollut pitkään mukana näissä Punaisen Ristin kuvioissa.

Mikä on parasta kotikunnassasi?
– Tähän on helppo vastata. Se on yhteisöllisyys!

Kenelle tai mille taholle lahjoittaisit 500 euroa?
– Lahjoittaisin 500 euroa Kartanokodin luksusrahastoon. Se on Kartanokodin asukkaiden virkistysrahasto.

Mikä on lempielokuvasi / kappaleesi / urheiluseurasi / kirjasi (jokin näistä) – ja miksi?

– Urheilussa seuraan eniten jääkiekkoa. Minulla ei ole tiettyä suosikkiseuraa. Hyvät pelit kiinnostavat minua.

Edellinen viikon henkilö halusi kysyä sinulta: Mitä ajattelit ja mitä tunsit, kun oli niin erikoisen aikainen hellejakso tänä keväänä?
– Hellejakso oli vähän turhankin kova. Sitä vaan ajattelin, että tämä tasoittaa keskilämpötilaa, kun talvi oli kylmä.

Mitä kysyisit seuraavalta viikon henkilöltä?
– Minkälaisia muutoksia ja palveluja haluaisit tänne paistinpannun kylmälle reunalle? Tämä juontuu siitä, kun kunnanjohtaja Kari Jokela vertasi kuntaliitoksen aikaan Pöytyää paistinpannuun, jonka kylmä reuna on Yläne. Välillä tuntuu, että olemme edelleen kylmällä reunalla. Nykyinen kunnanjohtaja Mika Joki on sanonut pyrkivänsä siihen, että pannu olisi tasaisesti lämmin.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän