Prunkkalan Poikettavassa muistellaan liikkuvan Auran historiaa

0
Prunkkalan Poikettavan tämän kesän näyttelyssä muistellaan liikkuvan Auran historiaa.

AURA. Viime syksynä Auranmaan Painiseurasta otettiin yhteyttä Auran kotiseutuyhdistyksen Ari Viléniin . Seuran tukikohdan Aurantalon vintin siivous oli menossa.

–Pyysivät katsomaan ja aika monta pahvilaatikollista Auran voimistelu- ja urheiluseura Viestin historiaa lähtikin mukaani, Vilén kertoo.

–Joku siitä sitten keksi, että pidetään urheiluaiheinen näyttely.

Kevään aikana kotiseutuyhdistys kyseli urheiluseuroilta ja yksityisiltä ihmisiltä lisää tavaroita, kuvia ja lehtileikkeitä liikkuvaan Auraan liittyen. Aineistoa saatiin kokoon näyttelyn verran.

AURASSA on harrastettu ja harrastetaan yhä monipuolisesti liikuntaa. Näyttelyn vanhin kuva on jo vuodelta 1910 Auran nuorisoseuran naisvoimistelijoista. Kuvasatoa on Poikettavassa katseltavana paljon. Moni voi löytää itsensä tai tutun liikunnan parista.

–Vanhin urheiluseura Aurassa on ollut Työ, työväenliikkeen voimistelu- ja urheiluseura. Se perustettiin 1920-luvulla. Seura kuitenkin lopetettiin poliittisten kärhämien aikaan 20-luvun lopulla. 1930-luvulla perustettiin sen seuraajaksi Auran Viesti, Vilén kertoo.

Näyttelystä löytyy kuva Kotimäen pihalla järjestetyistä Työn talvijuhlista sekä kuorosta.

–Aurantalon vintiltä löytyi kuva urheiluseuran laulukuorosta, Työn sekakuorosta.

–Mannerheimin Lastensuojeluliitto aloitti uimakoulujen pidon jo 1930-luvulla. Myöhemmin uimakoulujen järjestämiseen osallistuivat myös Auran Vannas ja kunta. Uimakouluja järjestettiin kolmessa paikassa: Karviaisissa Järvijoessa sekä Aurajoessa asemaseudulla ja Auran kirkolla. Uimakoulun päätös on ollut aikanaan suuri tapahtuma.

–Muistan, miten tuossa jokirannassa oli kunnanranta. Pukukopitkin varmasti vielä 70-luvulla. Myös hyppytelineet löytyivät, Vilén muistelee.

LÖYTYYPÄ näyttelystä tieto auralaisista ravikilpailuistakin. Talvisin jokijäällä järjestetyissä kilpa-ajoissa oli vuonna 1920 menestyksekkäästi ravannut Käyrän kasvatuslaitoksen Esko.

–Viikkolehdessä on ollut juttu 1950-luvulla ”Mies joka voitti kerran juoksijoiden kuninkaan”, Vilén näyttää.

Esillä olevassa Hannu Karppisen ”Raiteilla Vihtori Salmisen suku” -kirjassa on maininta auralaisesta, Turun Rientoa edustaneesta Heino Salmisesta, joka voitti Paavo Nurmen 2 000 metrin juoksumatkalla 1920-luvulla.

Näyttelystä löytyy paljon kuva-aineistoa sekä lehtijuttuja auralaisten seurojen lähihistoriasta. Monille muistoja herättäviä urheilutapahtumia on järjestetty vuosien saatossa useita.

–Auran Ympärijuoksu oli aikoinaan tärkeä tapahtuma. Lisäksi on ollut Sisu-viesti, Kymmenen tunnin pyöräily, Aurajokimelonta, laturetket ja uimakoulut. Laturetket hiihdettiin muistaakseni koululta koululle. Osallistujia oli jopa yli 500.

Marika Suuronen

Prunkkalan Poikettavan kesäkahvila ja näyttely on avoinna kesäsunnuntaisin elokuun loppuun asti.