Pöytyän hallitus ei lämmennyt tuulivoimaa vastustavalle kuntalaisaloitteelle

0
Marttilan Verhonkulman tuulivoimaloita kuvattuna Pöytyän Rahkiosta heinäkuussa 2023.
Marttilan Verhonkulman tuulivoimaloita kuvattuna Pöytyän Rahkiosta heinäkuussa 2023.

PÖYTYÄ. Kunnanhallitus totesi, ettei Pöytyästä tuulivoimasta vapaa kunta -kuntalaisaloitteessa tuoda ilmi sellaisia seikkoja, jotka antaisivat aihetta voimassa olevien tuuli- ja aurinkovoimaperiaatteiden uudelleenarviontiin.

Hallituksen jäsen Farid Harala (ps.) esitti, että vetoomuksen sisällöstä käydään keskustelua, tuulivoimakaavoituksen osalta järjestetään kuntalaiskysely ja asia viedään sen jälkeen valtuustoon julkisesti käsiteltäväksi. Haralan esitys raukesi kannattamattomana. Hän jätti asiassa eriävän mielipiteen.

Aloitteen tekijät haluavat pitää Pöytyän kunnan elinympäristöltään viihtyisänä ja arvonsa säilyttävänä. Nämä tavoitteet kytketään aloitteessa turvallisuuden käsitteeseen, johon sisältyy luottamus nykyisten olosuhteiden pysyvyyteen. Aloitteessa todetaan, että Pöytyä on jo edistänyt vihreää siirtymää aurinkovoimaloilla ja näin ollen se on toiminut vastuuntuntoisesti.

Kuntalaisaloitteessa tuodaan esille useita seikkoja, joilla perustellaan tuulivoimarakentamisen kieltämistä. Korkeiden tuulivoimaloiden arvioidaan aiheuttavan merkittäviä kielteisiä vaikutuksia muun muassa maisemaan, eläimistöön ja ihmisten terveyteen. Aloitteessa mainitaan myös, että kiinteistöveron tuomaa tuottoa kunnalle korostetaan liiaksi.

25.1.2024 jätetyn kuntalaisaloitteen allekirjoitti 85 henkilöä ja yksi asukasyhdistys. Lisäksi aloite julkaistiin 30.1.2024 Kuntalaisaloite.fi-palvelussa, jossa kannatusilmoituksia kertyi 31.5.2024 mennessä 75. Niistä 55 tuli pöytyäläisiltä.