Paimionjoen keskiosan kosket on pian kunnostettu – Marttilasta poistettiin räjäytetty patoarkku

0
Kaivinkone siirtää Marttilan Krouvinkoskella räjäytetyn patoarkun kappaletta. Kuva: Eero Hakala.
Kaivinkone siirtää Marttilan Krouvinkoskella räjäytetyn patoarkun kappaletta. Kuva: Eero Hakala.

KUNNOSTUSHANKE. Paimionjoki-yhdistys ry:n luotsaamassa koskien kunnostushankkeessa aiotaan ennallistaa tänään tiistaina työlistan viimeiset kohteet: Kosken kunnan alueella olevat Patakoski ja Tuimalankoski. Viime viikolla ennallistajat työskentelivät Tarvasjoen Killalankoskella, Marttilan Krouvinkoskella, Kosken kunnan Koivukylänkoskella sekä Karjakoskella. Edellisviikolla kohteina olivat Marttilan Purhalankoski ja Koskenpäänkoski sekä Tarvasjoen Eurankoski.

Kunnostusten ohjaaja Eero Hakalan mukaan veden korkeus on ollut sopiva ja virtauma maltillinen, minkä puolesta joessa on pystynyt työskentelemään kaivinkoneella melko vaivattomasti. Suurimmat haasteet ovat liittyneet tiheään kasvillisuuteen.

– Kasvillisuus on pitänyt pitänyt poistaa ensin, jotta on päästy siirtelemään kiviä takaisin uomaan, Hakala sanoo.

Ennen vanhaan kiviä raahattiin uoman reunoille, kun jokea perattiin tukinuittoa varten.

Joesta nousi betonia ja rautaa

Aarteita koskien kunnostajat eivät ole Paimionjoesta löytäneet. Jonkinlaiseksi yllätykseksi Eero Hakala mainitsee Marttilan Krouvinkosken muinoin räjäytetyn patoarkun, josta oli jäljellä terästä ja betoninkappaleita.

Myllypadon jäänteiden olemassaolo oli kunnostajien tiedossa, mutta niiden kokoluokka oli ennakoitua suurempi.

– Padon jäännökset olivat vaarallisia esimerkiksi melojille. Murtuneessa betonissa oli sinne ja tänne sojottavia rautoja. Ne on nyt poistettu sieltä, Hakala kertoo.

Viimeistelyä talkoilla

Paimionjoki-yhdistys ry:n projektisuunnittelija Annelea Vuontelan mukaan maanomistajat ovat suhtautuneet kunnostustyöhön positiivisesti.

Luvassa on vielä yhdistyksen järjestämiä talkoopäiviä. Talkoolaiset tulevat levittämään ämpäreillä sekä lapioilla kutusoraa sellaisissa kohdissa, joihin koneella ei ole menemistä. Talkoita järjestetään ainakin Kosken Patakoskella sekä Marttilan Koskenpäänkoskella.

Ennallistamishankkeeseen kuuluvat Karjakoski ja sen alla oleva koski, Tuimalankoski, Patakoski, Koivukylänkoski, Purhalankoski, Krouvinkoski, Palaistenkoski, Koskenpäänkoski, Eurankoski ja Killalankoski. Kunnostukset kohentavat koskieliöstön elinoloja.