On aika harjoittaa kansalaistaitoa

0
Suomessa käytetyn pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla, ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

Kaksi vuotta sitten tehdyn Kansalaisliikuntataidot-kyselytutkimuksen vastaajista 53 prosenttia ilmoitti täyttävänsä kyseisen määritelmän. Uimataito on heikentynyt etenkin koululaisten kohdalla, mikä johtunee korona-aikana väliin jätetystä uimaopetuksesta.
Monella on siis parantamisen varaa ja siihen on nyt heinäkuun lopun lämpiminä päivinä erinomaiset mahdollisuudet. Siinä missä Turun saaristossa kärvistellään sinileväongelman kanssa, Auranmaan uimapaikat ovat hyvässä kunnossa, nyt kun Liipolanjärvellä havaitut myrkkykeisotkin on poistettu ja kasvupaikat rajattu lippusiimalla. Uimapaikkoihin panostetaan lehtemme levikkialueella ja niin kannattaa tehdä jatkossakin. Se tuo iloa elämään, säästöjä terveydenhoitokuluihin  ja lisäksi uinti antaa eväät turvalliseen liikkumiseen vesillä sekä vetten äärellä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa uinnin olevan elämänkaarilaji, jota on mahdollista harrastaa vauvasta vaariin.
Lapsiperheille se tarjoaa yhteisen harrastuksen vauvauinnista lähtien. Moni ikäihminen puolestaan pitää uinnin avulla yllä toimintakykyään sekä sosiaalisia suhteitaan.
Uintiharrastuksen lomassa kahvitellessa tai jäätelöä syödessä tulee helposti tukeneeksi myös nuorten työllistymistä. Esimerkiksi viime viikonloppuna oli mukava seurata, kuinka Mellilänjärven kioskilla työskennellyt nuori nainen selvisi hienosti melkoisesta asiakasryntäyksestä.