Nuotiomaailma tarjoaa nuotioelämystä – Olli Järvenkylän yritys mahdollistaa tulistelut kokemattomallekin

0
Asiakkaiden saapuminen Nuotiomaailmaan on aina mukava hetki. –Kelit ovat olleet hieman tätä hommaa vastaan, sillä kuivuus toi tullessaan metsäpalovaroitukset ja nyt heinäkuussa on ollutkin aika märkää. Mutta sateisellakin ilmalla on mukava kyllä tulistella, Olli Järvenkylä vihjaa. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ. –Elämä on parasta ulkona, tokaisee Olli Järvenkylä kaataessaan juuri nuotiolla keittämäänsä kiehuvaa vettä murukahvipurujen päälle Koivuniemen ulkoilualueella Kurjenrahkan kansallispuiston kainalossa.

Kahvin valkaisuaineen eli maitojauheen hän kaataa mukiinsa vanhasta muovisesta jaloviinapullosta, joka toimii retkillä kosteustiiviinä säilytysastiana.

–Tällaisen voi jättää vaikka sateeseen teltan ulkopuolelle, eikä se mene miksikään, Järvenkylä vinkkaa ja kohentaa nuotiota, sillä reunimmaisten puiden palamattomat osat alkavat savuttaa liikaa.

Nyt ei istuta millä tahansa nuotiolla, vaan kokonaisessa Nuotiomaailmassa.

Kymmenien vuosien kokemuksen eräoppaana ja erätoimittajana omaava Järvenkylä viettää aikaansa luonnossa niin paljon kuin mahdollista. Retkipäiviä luonnossa kertyi viime vuonna noin 150. Samaa luonnon läheisyyttä hän haluaa tarjota ihmisille ja on kehittänyt Nuotiomaailma-konseptin.

Nuotiomaailma on palvelu, jossa ihmiset voivat varata itselleen oman nuotiopaikan oman tarpeen mukaan. Nuotiopaikalla odottavassa arkussa lepäävät kuivat nuotiopuut ja sytykkeet sekä ohjeet hyvän nuotion tekemiseen.

Nuotiomaailma löytyy Auran kunnan Koivuniemen ulkoilualueen reunalta, vanhan lentopallokentän paikalta. Valittavana on monta erilaista nuotiopaikkaa aina valurautaisesta graniittiseen. On paikalla myös yksi kolmijalkanuotiopaikka, jonka eteen voi pystyttää vaikka laavun. Varauksen yhteydessä päätetään käytettävä aika ja maksu suoritetaan sen mukaisesti. Keskimäärin ihmiset varaavat tunnin tai kahden tunnin nuotiokokemuksen.

Joku saattaa kummastella tällaisen kokemuksen tarvetta, mutta Järvenkylä on pohtinut asiaa eri kanteilta ennen firman perustamista.

–Suosittujen kansallispuistojen nuotiopaikat ovat välillä tosi ruuhkaisia eikä siellä ole välttämättä omaa tilaa ja rauhaa kunnolliselle nuotiokokkaamiselle. Nuotiomaailma tarjoaa varman nuotiopaikan ja oman tilan sekä varmasti hyvät puut ja sytykkeet, Järvenkylä valaisee asiaa.

–Suomalainen retkeilijä ei ole kovin valmis vielä maksamaan luontokokemuksiin liittyvistä asioista, mutta maailmalla tämä on jo ihan arkipäivää. Opaspalveluista ostetaan ja luontokokemusta halutaan parantaa lisäpalveluilla. Nuotiomaailma kokeillee, miten tällainen palvelu otetaan vastaan, Järvenkylä selvittää.

Jos Nuotiomaailmasta tulee hitti, saattaa sellaisia nousta muuallekin, esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

Nuotiovuoronsa varannut asiakas saa Järvenkylältä lukkokoodin, jolla numerolukko avautuu Nuotiomaailmassa. Yhtä nuotiokokemusta varten on varattu kestokassillinen hyvää puuta. Lopuksi nuotiopaikka tilanteen mukaan sammutetaan tai luovutetaan seuraavalle varaajalle. Kaikki on selkeästi ohjeistettu.

–Ihminen on tarkoitettu elämään ulkona. Tässä on taas yksi tapa saada ihmisiä luonnon helmaan. Tätä luontosuhdetta tulisi vaalia, Järvenkylä filosofoi.
Tuomas Honkasalo

Nuotio syttyy parhaiten hyvillä sytykkeillä. Nuotiomalleja on monta, mutta paras on sellainen, jonka saa syttymään hyvin. Kuva: Tuomas Honkasalo

Sytykkeet on hyvän nuotion sydän

Olen sen verran retkeillyt, että minun ei tarvitse enää todistaa itselleni eikä muille mitään eräjormataitoja, naurahtaa Olli Järvenkylä Nuotiomaailmassa.

Retkilleen hän varaa hyvää sytykettä ja ihan reilusti sytytyspaloja, jotka toimivat tilanteessa kuin tilanteessa.

–Tulentekovälineet pidän muutamassa paikassa, jotta ne eivät varmasti pääse kastumaan; on reisitaskussa ja repussa ja tietenkin muovipussissa. Sytykkeet ovat tärkein asia nuotion teossa, Järvenkylä vihjaa.

Nuotiomalleja on monia, mutta tärkeää on osata vain yksi toimiva keino.

–Perinteinen hirsitalomalli on kyllä toimiva ja sitä käytän pääasiassa. Tehdään ensin puukehikko, sinne keskelle sytykkeet, ja sitä aletaan ruokkia ensin pienemmällä puulla ja sitten vasta laitetaan isompaa, kun puut palavat kunnolla. Siinähän tehdään ikään kuin katto tulen päälle, joka saa syttyä, Järvenkylä kertoo.

Nuotion tekoa kannattaa harjoitella myös hieman huonommalla säällä.

–Tuulettomassa kesäilmassa nuotion saa syttymään aikalailla jokainen. Mutta sitten kun pitää märällä säällä saada nuotio syttymään tai vaikkapa niin, että puut pitää kerätä luonnosta, alkaa olla jo tarpeen kokemus ja tieto. Kuivat, maasta löytyvät oksat ovat aina hyvä sytyke. Lapista löytyy tervaskantoja aika hyvin, Järvenkylä luettelee.

Nuotiomaailmassa ei ole kuitenkaan tarpeen kerätä puuroskaa maasta, sillä kuivilla puilla homma sujuu ja kokemus pysyy positiivisena.
Tuomas Honkasalo