Kylähullusta legendaksi

0

Mitä yhteistä on Mozartilla, Sokrateksella, Galileo Galileilla ja Elon Muskilla? Lista tuntuu alkuun kovin klassiselta ja arvostettavalta, mutta tarkemmin pohdittuna ja näiden kavereiden persoonaa paremmin tulkiten heidät voisi leimata hieman sekopäisiksi, huonosti käyttäytyviksi ja muille piut paut heittäviksi hahmoiksi. Toisin sanoen heidät voisi leimata kylähulluiksi.

Professori Pekka Laaksosen mukaan kylähulluus on suomen kielessä suhteellisen uusi sana. Ilmaisuna se on tullut todennäköisesti ruotsin kielen sanasta byfane. Myös englannin kielen village idiot liittää sanan kylään eli yhteisöön. Tällaisen leiman on voinut saada olemalla erilainen tai hieman ”sellainen”. Tiedätte kai minkälainen? Vai tiedättekö? Jos sitä on itse erilainen, tietää sen varmasti, mutta eri asia on se, miten siihen itse suhtautuu.

Minulla ei ollut kunnia tutustua henkilökohtaisesti Mozartiin, kun tässä välissä on muutama sata vuotta hankaloittamassa asiaa. Kaikille näille kylähulluille oli yhteistä normien uhkaaminen, nerous ja siellä hulluudenkin rajamailla pyöriminen, sillä erityisesti Galilein ajatukset olivat monesta pöyristyttäviä. Myöhemmin todettiinkin hommien pyörivän juuri Galilein ajatusten mukaisesti, ei keskellä, mutta ympäri. Yhteisö leimasi heidät erikoisiksi, mutta tietoisuuden lisääntyminen teki heistä kuuluisia, jopa legendoja. Elon Musk on selvästi moderni kylähullu kreiseine ajatuksineen, joista on tullut paljon nopeammalla aikataululla todellisuutta.

Erilaisuus pelottaa, mutta erilaisuudessa on valtava kehittävä voima. Yhteisöllä on käsittämättömän suuri tarve korostaa erilaisuutta tai ottaa se tikun nokkaan. Erilaisuuden arvostelu on usein itsensä nostamista parempien sakkiin. Pelko siitä, että minut arvioitaisiin erilaiseksi, on kova. Kaikki me olemme erilaisia ja siinä piilee koko homman juju.

Tylsää olisi asua kloonien kanssa. Nykyään yhteisö haluaa kurkkia erikoisuuksia ja kylähulluja näyttöpäätteittensä takaa, mutta samalla pelätään olla rohkeasti oma itsensä. Joku osaa parantaa vanhoilla luonnonkasveilla, toinen suunnittelee ikuisesti ikiliikkujaa ja tutkii liikeratoja, kolmas huutelee joka väliin omia totuuksiaan eikä suostu alistumaan millekään ja neljäs pukeutuu rohkeasti naisten vaatteisiin, vaikka letku lötköilee hameen alla haarojen välissä.

Kaikkea erilaisuutta tulee arvostaa ja nähdä siinä kehitystä ja rohkeutta. Taustalta löytyy paljon, kun hieman kaivaa. Ehkäpä joku kylähullu jättää jälkensä maailmaan ja muuttaa taas historian suuntaa. Haluaisitko sinä olla se, joka piti häntä hulluna?

toimituksen avustaja

Tuomas Honkasalo

tuoveli@gmail.com