Oripää-Pöytyä-Aura-Turku-välin bussiliikenne jatkunee elokuussa hivenen karsittuna

0
Kuvituskuvassa linja-auto odottaa matkustajia Kyrön keskustassa.
Kuvituskuvassa linja-auto odottaa matkustajia Kyrön keskustassa.

JOUKKOLIIKENNE. Pöytyän kunnanhallitus on hyväksynyt hankinnan ja bruttokustannusten jaon bussiliikenteen järjestämiseksi välillä Oripää–Pöytyä–Aura–Turku 8.8.2024 alkaen. Aiempi liikenteenharjoittaja hakeutui yllättäen konkurssiin 12.6. ja sopimuksen mukainen liikennöinti päättyi 20.6. Liikennöintisopimusta olisi ollut jäljellä 31.5.2025 saakka.

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Oripään kunta ja Pöytyän kunta neuvottelivat liikennöinnin jatkosta 17.6., jolloin ne päättivät esittää päätöksentekijöille, että sopimuskausi olisi 8.8.2024–1.6.2025 sekä yhden vuoden opito.

Aiemman matkustajalaskennan perusteella kesäliikenteen hankkimista ei pidetty nyt kannattavana. Myös arkiliikenteestä aiotaan karsia vähiten käytetty vuoropari. Liikennettä käyttävät eniten perusopetuksen oppilaat eikä heidän yhteyksiinsä tule muutoksia. Turun yhteydet muuttuvat vaihdollisiksi ja auton vaihto toteutetaan Aurassa.

ELY-keskuksen esittyksestä liikenne hankitaan jatkossa bruttomallilla. Mallissa liikenteenharjoittaja saa liikennöintikorvauksen ajettujen suoritteiden perusteella, eivätkä lipputulot vaikuta kertyvään tuloon. Liikenteen tilaaja- ja maksajatahot kantavat lipputuloriskin. Bruttosopimusmalli tarjoaa pelivaraa liikennöintiin ja se antaa todennäköisesti kohtuullisemman hintatason, koska liikennöitsijöiden ei tarvitse miettiä matkustuksen vaikutusta kertyvään lipputuloon.

Hankinnassa edellytetään ELY-keskuksen hallinnoiman Seutu+ lippu- ja maksujärjestelmän käyttöönottoa. Ennen hankintailmoituksen julkaisua selvitetään mahdollisuus hyödyntää kuntien jo olemassa olevat lippu- ja maksujärjestelmäsopimukset.