Koskenkartanon keskieurooppalainen kahvila tarjoaa tarkkaan valikoituja herkkuja

0
Kahvila on yhtä tilaa valoisan ja avaran astia-, tekstiili- ja lahjatavaramyymälän kanssa.

KOSKI. Koskenkartano Koski Tl:ssä on nyt Livi Butik & Café -myymälä, tilamyymälä ja keskieurooppalaishenkinen, kiireetön kahvila ja viinibaari.
Kahvila sekä myymälä sijaitsevat perusteellisen remontin kokeneen entisen hevostallin kivijalassa. Sisään tulee tasaiseen tahtiin asiakkaita, eikä ihme. Terassi avartaa tilaa suurten lehtipuitten varjoon, kohti koivukujaa.
Myymälässä astiat, tekstiilit ja käsintehdyt tanskalaiset nuket ovat silmäkarkkia suloisine matkalaukkuineen, sohvineen ja pienine polkuautoineen.

Itse leivottua leipää ja pientilaviinejä

Parhaat kahvilaadut ja hyvin valmistetun kahvijuoman tunnistaa siitä, että sen seuraksi ei kaipaa syötävää. Hyvä kahvi onkin kartanon toimitusjohtaja Kristina Luhtalalle tärkeä, hän kertoo rakastavansa kahvia ja kahviloita. Nyt käytössä on sopiva tila, jossa kahvin ilon voi tarjota kaikille.
Laatu on tärkeää myös lautasella. Piirakat leivotaan itse ja juustot ja leikkeleet valitaan huolellisesti. Kahvilan tapaslautasen tuotteet tulevat pientuottajilta.
– Kaikki tehdään itse paitsi juustot ja serrano, Luhtala sanoo ja kertoo, että tarjontaa kehitetään ja laajennetaan hiljakseen.
Kahvila sai heinäkuun alussa anniskeluoikeudet. Valikoiman Luhtala hoitaa yhdessä puolisonsa Tommyn kanssa, joka on tehnyt pitkän uran viinialalla, tuntee maahantuojat ja viinitilat eri puolilla Eurooppaa. Luhtala kertoo, että heillä on paljon juhlia, kokouksia ja muita yksityistilaisuuksia.
– Loppukesällä on tulossa viininmaisteluja, joogaa, savipajoja ja muita tapahtumia.

Ruusuruohoa ja ahomansikkaa

Perheyrityksen päätuote löytyy yläkerrasta, jossa Suomen Niittysiemen Oy pakkaa tulevien kesien kukkaniittyjä. Yläkertakin on kokenut suuren muutoksen: jossain vaiheessa siellä on toiminut broilerinkasvattamo ja ennen remonttia lentokoneiden sekä linja-autojen varasto.
Siemeniä tuottavat kotimaiset luonnonkukat kasvavat sekä kartanon mailla että Pohjanmaalla. Yrityksellä on lisäksi vuokraviljelijöitä ja yksityisiä kerääjiä ympäri Suomea.
Perhosille ja muille pölyttäjille hyödyksi olevat luonnonkukat ovat monelle tuttuja lapsuudesta. Ne viihtyvät suomalaisessa puutarhassa ja maaperässä ja ovat nyt kotipuutarhan laittajien suosiossa.
– Kauden suosikkeja ovat ruusuruoho, ahomansikka sekä ketoneilikka, Luhtala kertoo.
Yritys muutti Kokkolasta Koskelle kuutisen vuotta sitten. Se oli perheyritykselle iso ja positiivinen muutto ja muutos, kun kasvukausi on jopa kaksi kuukautta pidempi.
– Parhaassa tapauksessa saadaan kaksi satoa kesässä.

Kartanoa kunnostetaan

Vanhat rakennukset tarvitsevat jatkuvaa huoltoa ja hoivaa. Koskenkartanon rakennuksia remontoidaan vanhaa säilyttäen, tarpeettomia uudistuksia välttäen. Vaikka kartanolla ei ole varsinaista suojelustatusta, rakennusten ja tilan kulttuurihistoriallisesti arvokas luonne säilytetään.
Kartanon historia alkaa vuodesta 1628. Se on siitä lähtien ollut nykyisellä paikalla. Empiretyylinen päärakennus on vuodelta 1867 ja kahvila–myymälä, entinen hevostalli, on vuodelta 1850.
Osayleiskaava määrittelee, että Koskenkartanolla on rakennusta muuttavista toimenpiteistä neuvoteltava museoviranomaisten kanssa. Niin tehdään, kun kartanon päärakennuksen ulkomaalaus on alkamassa.
– Asiantuntijat kävivät tutkimassa seiniä ja rapsuttelemassa ulkomaalikerroksia, Luhtala kertoo.
Vielä ei päärakennuksen värisävyä ole lyöty lukkoon, mutta se löytyy 1800-luvun kartanoiden pastellivärikartalta ja rakennuksen historiasta.

Koskenkartano on avoinna Kosken Kohauksessa ke–la klo 12–18, Koskenkartano 40, Koski

Putiikissa ja kahvilassa näkyvät luonnonkukat, tuoreina ja kuivattuina.