Kohaus kutsuu Koskelle

0

Auranmaan kesän kohokohtiin lukeutuva Kohaus-viikko käynnistyy Koskella tulevana maanantaina ja huipentuu heinäkuun viimeisenä viikonvaihteena.

Ajoneuvoharrastajat nauttivat, kun he saavat silmäteränsä vanhojen menopelien kulkueeseen. Toiset innostuvat kaksipäiväisestä KoskisRock-festivaalista ja jotkut kiertävät museoita. Mitä ikinä Kohauksen ohjelmasta poimiikaan, se on osa koskelaisen kulttuurin ilmentymää.

Kohausen taustalla on 19 yrittäjän voimin 19.5.1980 perustettu Kosken Tl. Yrittäjät, jonka näkyvin toimintamuoto on ollut vuodesta 1982 pitäjäjuhlien järjestäminen.

Kohauksen alla sopii miettiä, mitä koskelaisuus on ja onnistuisiko vastaavan tapahtumakokonaisuuden järjestäminen toisessa samansuuruisessa kunnassa.

Järjestelyjä seuratessa on voinut todeta, että koskelaisuuteen kuuluu sujuva yhteistyö yksityishenkilöiden, yhdistysten ja yritysten välillä.

Koskelaisuutta sävyttävä poikkeuksellisen vahva yhteisöllisyys on askarruttanut monia kulmakunnan asioihin perehtyneitä ja ilmiön lähtökohtia yritettiin kiteyttää esimerkiksi Kosken Tl historiateoksen loppulukuun.

Valtavasta tutkimustyöstä huolimatta kirjan tekijä ei löytänyt yhtä ainutta asiaa, josta vahva yhteisvastuu ja järjestäytyminen kumpuavat. Liekö oman kappelikirkon, Talolan kansakoulun, nuorisoseuran, osuusmeijerin vaiko tasa-arvoa vaalineiden luottamusmiesten ansiota, että kärjistämisen sijaan koskelainen tekemisen meininki ja politikointi tähtäävät kaikille sopivan ratkaisun saavuttamiseen.

Joka tapauksessa Kohaus on jälleen vahva osoitus koskelaisen yhteisöllisyyden kukoistuksesta maailman myllerrysten keskellä. Se on tapahtuma, jonka tunnelmaa kannattaa mennä aistimaan.