Uutinen Käyrän ylipaikoista oli tilastoharha

0
Käyrän vankila on avovankila, jonka kirjavahvuudessa on muutama vanki enemmän kuin on läsnäolevien määrä.

AURA. Käyrän vankilassa Aurassa on Ylen selvityksen mukaan vankeja enemmän kuin on paikkoja. Yle uutisoi kesäkuun lopulla tilanahtaudesta Suomen vankiloissa (Yle 28.6.24). Uutisen mukaan pahinta ahtaus on suljetuissa vankiloissa.

Ahtaus tuo jännitteitä vankien välille. Sen lisäksi vankien kuntouttaminen ja muu vapaudenaikaista rikoksetonta elämää tukeva apu ja tuki jää minimiin, eli valvontaan, ulkoiluun ja perhevierailujen mahdollistamiseen.

Myös avo- ja tutkintavankilat ovat uutisen mukaan täynnä. Suomen avovankiloitten täyttöaste on Rikosseuraamuslaitoksen mukaan historiallisen korkea, 90 prosenttia. Ahtautta aiheuttavat hallituksen jo tekemät ja lähivuosina edelleen kaavailemat rikoslakien tiukennukset ja rangaistusten kiristämiset, eikä tilanne ole tulevaisuudessa helpottumassa.
Yle kokosi tiedot vankipaikkatilanteesta (tilanne 16.6.24) Rikosseuraamuslaitoksen tietojen pohjalta. Suurimmassa eli Helsingin vankilassa oli tilastoituna päivänä 309 vankia, ja lisäksi 45 ylipaikoilla. Käyrän vankilassa oli tarkastelupäivänä 68 vankipaikkaa, ja ylipaikoilla kahdeksan vankia.

Käyrän vankilan apulaisjohtaja Maarit Salonen sanoo, että ylipaikkaluku johtuu tilastoharhasta. Hän sanoo, että Käyrän luku on Ylen uutisessa oikea, mutta se on niin sanottu kirjavahvuus, joka tarkoittaa vankilassa kirjoilla olevien vankien määrää. Kirjavahvuuteen kuuluvat paikalla olevien lisäksi valvotussa koevapaudessa olevat vangit ja luvatta poistuneet.

– Meidän laitoksessa ei ole, eikä edes voi olla enemmän vankeja kuin on paikkoja.
Läsnäolevien vankien määrä on Käyrässä enimmillään 81, mikä on tiloihin suunniteltu enimmäismäärä. Keskimäärin Käyrässä on noin 69 vankia. Työntekijöitä Käyrässä on noin 25.
Salonen kertoo, että tämänhetkinen vankien määrä, 68, johtuu käynnissä olevista tilojen ylläpitokorjauksista.

– Ylipaikat eivät ole käytännössä mahdollisia avolaitoksessa, Salonen sanoo.
Avolaitoksiin pääsemistä joudutaan tällä hetkellä odottamaan, vaikka edellytykset sinne siirtymiseen muutoin olisivat olemassa, Salonen sanoo.