Karjalainen hernekeitto hautuu maukkaaksi muhiksessa – Aromipesä on näppärä väline

0
Karjalaisen hernekeiton erikoisuus, peruna, saa sen maistumaan tavallista hernekeittoa miedommalta ja pehmeämmältä. Kuva: Minna Määttänen

ARKIRUOKAA-JUTTUSARJA / Aino Koli
Aromipesä eli muhis on Pirjo Kiviojan ykkösväline keittiössä. Musta styrox-laatikko on hänen mielestään oiva kapistus miltei minkä tahansa keitettävän ruoan valmistukseen.

Kivioja käyttää sitä esimerkiksi perunoiden ja keittojen kypsentämiseen. Lastenlasten suosikkeja ovat puolestaan muhiksella valmistetut puurot ja muorin kalakeitto.

Tällä kertaa aromipesässä hautuu hernekeitto, joka valmistuu perinteisellä suvun reseptillä. Reseptin kehitti alun perin Pirjo Kiviojan karjalainen isänäiti, jolta se siirtyi hänen äidilleen ja edelleen Kiviojalle itselleen.

–Kun äiti ja isä menivät yksiin, äiti joutui opettelemaan hernekeiton tekemisen uudella tavalla.

Reseptin juju on perunoissa, jotka korvaavat perinteiseen hernekeittoon kuuluvat sipulin ja porkkanat. Kiviojan omassa versiossa sukureseptistä käytetään lisäksi palvilihan sijaan jauhelihaa, jonka ansiosta keitto on hieman kevyempää.

Ruoanlaitto aromipesällä perustuu hauduttamiseen ruoan omalla lämmöllä.

Menetelmä itsessään ei ole uusi, sillä haudutusmenetelmää on käytetty jo kauan ennen styroksisen eristepesän kehittämistä.

–Vanha kansa käytti hauduttamiseen heinälaatikkoa, Kivioja tietää.

Styroksista valmistettu laatikko toimii eristeenä ja pitää ruoan höyryävän kuumana jopa useita tunteja. Esimerkiksi perunat voikin jättää kypsymään vaikkapa juoksulenkin ajaksi.

–Voin olla lenkillä tunnin tai vaikka viisi tuntia. Kotiin ei jää hella tai uuni päälle, eikä sähköä kulu, Kivioja toteaa.

Hitaasti hauduttamalla ruoka ei myöskään voi palaa pohjaan, minkä vuoksi aromipesä soveltuu erinomaisesti maitopohjaisten ruokien valmistukseen.

–Riisipuuron keitossa muhis on aivan ehdoton. Olen aina aiemmin keittänyt sen pohjaan, mutta aromipesässä se valmistuu helposti puolessatoista tunnissa.

Ruoan makuun hauduttaminen ei Kiviojan mukaan juurikaan vaikuta, mutta rakenteeseen sillä voi olla vaikutusta.

–Perunat saattavat tulla vähän vetisemmiksi, mutta esimerkiksi uudet perunat tai jauhoiset perunat eivät mene niin helposti rikki, Kivioja sanoo.

Ruoan hauduttaminen muhiksessa on kätevää esimerkiksi veneellä tai asuntovaunureissuilla. Päivän aterian voi tehdä reissuun valmiiksi jo kotona, eikä hellaa tai mikroaaltouunia tarvita.

Kiviojan perheessä muhis onkin matkannut mukana monilla reissuilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Heikki ja Pirjo Kivioja nauttivat yhdessä lounasta, joka valmistuu vaivattomasti aromipesällä eli muhiksella. Aromipesä säästää aikaa ja sähköä, kun ruoan voi vain jättää itsekseen hautumaan, eikä hellaa tarvita.

Pirjo Kiviojan käyttämä styrox-pesä on reilut kaksikymmentä vuotta vanha. Hän sai sen tuttavilta tupaantuliaislahjaksi muuttaessaan nykyiseen kotiinsa Halikkoon.

–Näitä oli siihen aikaan myynnissä Muurlan suoramyynnissä. Muistaakseni ne maksoivat siellä kolmekymmentä markkaa, Kivioja muistelee.

Myöhemmin Kivioja hankki Tuurin kyläkaupasta viisi aromipesää, jotka hän antoi tuttavilleen. Erikoiset aromipesälaatikot saivat muut kyläkaupan asiakkaat hämilleen.

–Ihmiset katsoivat, mitä tuo mummo oikein tekee, kun ostoskärryt ovat täynnä ihmeellisiä laatikoita. Selitin heille, että tämä on niin näppärä ja helpottaa perheen emännän arkea. Ei tarvitse kököttää hellan vieressä ja veivata puurokattilaa.

Hukkaan selitys ei mennyt, sillä ainakin kolme ihmistä päätyi ostamaan samanlaisen aromipesän itselleen.

Ruoanlaitosta innostunut Pirjo Kivioja opiskeli kotitalouden hoitajaksi ammattikoulussa, josta hän valmistui vuonna 1976. Ruoanlaitto ei kuitenkaan koskaan ollut hänelle ammatti, vaan hän työskenteli suurimman osan työurastaan Ollikkalan kuntosalilla.

Ennen eläkkeelle jäämistään Kivioja työskenteli noin kymmenen vuoden ajan asiakaspalvelijana hallin vastaanotossa, jossa hän edelleen käy tuuraamassa silloin tällöin.


 

RESEPTI: Karjalainen hernekeitto

Ainekset
1/2 kg herneitä
400 g sika-nautajauhelihaa
5 keskikokoista perunaa
noin 2 litraa vettä
kasvisliemikuutio
suolaa, jauhelihamaustetta tai muita mausteita oman maun mukaan

Valmistus
Liota puoli kiloa herneitä yön yli vedessä.
Keitä herneitä vedessä, kunnes ne menevät rikki. Voit kypsentää herneet myös hauduttamalla aromipesässä noin 1–2 tuntia.
Ruskista jauheliha ja mausta se jauhelihamausteella. Kuori ja kuutio perunat.
Lisää jauheliha, perunat ja mausteet herneiden sekaan. Jatka keittämistä noin viisi minuuttia.
Laita hernekeittokattila aromipesään, ja anna keiton hautua noin neljä tuntia. Jos sinulla ei ole aromipesää, jatka hernekeiton keittämistä, kunnes perunat ovat kypsiä.


 

Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Auranmaan Viikkolehden ja muiden TS-yhtymän lehtien yhteisessä Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja vinkataan ratkaisuja arjen ruokapulmiin.

Haluatko jakaa hyvän, helpon ja nopean arkiruokareseptisi lukijoiden kanssa? Laita viestiä osoitteeseen lukijalta@avl.fi