Crimplenen kosketus ja unohtumattomat vaateaarteet vintage-näytöksessä

0
Iloiset, kirkkaat värit valloittivat vaatepuut 60-luvulla. Oranssi puuvillamekko on Leena Nurmisen äidin tyttärelleen ompelema. Mallina Johanna Heikkilä.

LOIMAA / Mellilä. Mellilässä Kulkurin Kievarissa nähtiin muistoja kutkuttelevat muotinäytökset, kun mallit esittelivät vaatetusta 1950–80-luvulta tällä ja viime viikolla. Vaatteet ja asusteet olivat Leena Nurmisen kokoelmasta.

Nurminen on kerryttänyt kokoelmaansa kymmeniä vuosia. Parhaat löydöt hän kertoo tehneensä huutokaupoissa ja kirpputoreilla. Nyt Nurminen tyhjentää varastoa ja myy vintage-retrovaatteita pois puodissa Kievarin seinänaapurissa.

– En tehnyt hankintoja myyntimielessä, vaan koska menneitten vuosikymmenten vaatteet ovat niin kauniita, Nurminen sanoo. Häntä viehättää myös vaatteiden korkea laatu, ja se, että vaatteet ovat kotimaisia.

Nurminen ei itse pukeudu vintageen. Mitoitukset ovat olleet toisenlaisia kuin nykyisin ja vaatteet ovat myös yksinkertaisesti liian pieniä.

– Vielä 70-luvulla ihmiset olivat hoikkia, ja se näkyy näissä vaatteissa.

Suomessa on ollut niin materiaaleiltaan kuin työn jäljeltään korkealaatuinen vaatetusteollisuus, joka sammui 1970–90-lukujen mittaan tehtaan toisensa jälkeen lopettaessa vaatteiden valmistuksen Suomessa. Samalla hävisi ammattitaitoa ja kymmeniätuhansia työpaikkoja, kun ompelutyö siirtyi halpatyömaihin.

Kulkurin Kievarin Jaana Pirttisalo-Mäkelä ideoi menneen muodin muotinäytökset. Hän kertoo, että jatkoa seuraa.

– Syksyllä meillä alkavat vintage-paketit, joissa on muotinäytösten lisäksi tarjolla vanhan hyvän ajan herkkuja, bostonkakkua aitoine muropohjineen sekä kappelileipää.


Fakta

Vintage tarkoittaa vaatteita ja esineitä, jotka ovat vanhoja, menneiltä vuosikymmeniltä. Alkujaan sana liittyi viineihin (ransk.´ vendange ´), sitten vanhoihin laatuautoihin, -veneisiin ja – soittimiin. Nykyisin sanalla voidaan tarkoittaa kaikkea vähän vanhempaa tavaraa.

Retro tarkoittaa menneitten vuosikymmenten tyyliä tai muotia, tai jotain vanhan tuntuista tai vanhan tyylistä, vaikka tuote olisi uusi. Retro ja ”retroilu” liittyy osittain nostalgiaan, menneitten aikojen ihailuun, mutta myös kestävän laadun arvostukseen. Retro liittyy yleisesti 50–80-lukujen tuotteisiin ja nykyaikuisten lapsuuden vuosikymmeniin.