Auranmaan uimavedet lämpiä ja hyvässä kunnossa – Liipolanjärvellä syytä varoa myrkkykeisoa

0
Auranmaan uimavedet ovat lämpimiä ja ennen tämän viikon helteitä uimavedet ovat olleet myös hyvässä kunnossa. Auran kunnan Koivuniemessä Savojärvellä mitattiin tiistaina veden lämpötilaksi 22 astetta. Muiden uimarantojen veden lämpötila vaihteli 21 asteesta 24 asteeseen. Lämpimintä vesi oli Palaisilla ja viileintä Kalikassa.

AURANMAA. Auranmaan luonnonvedet ovat lämpimiä ja hyvässä kunnossa. Esimerkiksi Yläneen Kalikassa ei toistaiseksi ole havaittu järvisyyhyä tai sinilevää, mutta Kosken Liipolanjärveltä on löydetty myrkkykeisoa.

–Myrkkykeisoa löytyi kahdesta kohtaa rannan reunamilta kaislikon luota. Löytyneet myrkkykeisot kasvoivat vesirajassa. Ne on poistettu ja kohdat rajataan lippusiimalla. Näillä alueilla ei pidä liikkua, ympäristönsuojelutarkastaja Eeva-Maria Tuhkanen kertoo kunnan tiedotteessa.

Tuhkasen mukaan uusien myrkkykeisokasvien löytyminen on mahdollista.

–Niihin ei pidä koskea. Kunta huolehtii kasvien poistosta, Tuhkanen sanoo.

Myrkkykeiso on yleinen kasvi luonnossa ja sitä esiintyy matalassa rantavedessä. Myrkkykeison sisältämä kikutoksiini ja kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä.

AURANMAAN Viikkolehden helteisenä tiistaina tekemällä uimarantakierroksella uimareita riitti lähes jokaiselle rannalle. Auran kunnan Koivuniemessä Savojärven rannalla oli aamupäivällä vielä hiljaista. Kalikan aluevalvojien Petri Hirvelän ja Tatjana Goloubevan mukaan uimavedet ovat olleet hyvässä kunnossa ja kävijöitä on ollut kelin mukaan vaihtelevasti. Heidän tietoonsa ei tältä kesältä ole vielä tullut järvisyyhyepäilyjä. Poikansa ja lastenlastensa kanssa uimaan lähtenyt Hannu Keskitalo ei myöskään ole järvisyyhyä tänä vuonna vielä havainnut.

Melliläjärvellä hellepäivää viettivät Elina ja Minea Sariola. He olivat tulleet Klaukkalasta sukulaisia tervehtimään. Minean mukaan Melliläjärvellä kivointa on hyppyri.

Pöytyän kunnan virkistysalueella Kakarlammella tehdään parhaillaan kunnostustöitä. Sami Kujala ja Jarno Kosunen olivat tiistaina raivaamassa risukkoa alueelta ja tekemässä paikkaa soutuveneen telakalle. Kosunen kertoi, ettei ollut arvannut jatkaa saunamökin maalausta, koska tiistaille ennustettiin vesisateita. Saunamökki on jo saanut kauttaaltaan uutta maalipintaa, mutta tekemistä vielä riittää.

Myös saunamökin sisätiloja on määrärahojen puitteissa tarkoitus kunnostaa syksyn aikana. Uimaan Kakarlammelle pääsee yleisillä saunavuoroilla tai alueen vuokraamalla.

–Kunta voisi järjestää myös sinkkusaunoja, Kosunen innostui ideoimaan.

Liipolanjärvellä uimassa olleen naantalilaisen Päivi Tiensuun perhe oli lähtenyt Tiensuun entisille kotikonnuille etsimään puhtaampia uimavesiä. Hän harmitteli sinilevän vaivaavan Naantalin uimarantoja.

–Täällä on lapsiystävällinen ranta. Heitä on helppo vahtia, Tiensuu kiitteli loivasti syvenevää Liipolanjärveä ja kompaktin kokoista rantaa.

PALAISTEN uimaranta on jälleen vapautunut uimareiden käyttöön. Saunan laajennustöiden vuoksi uimaranta oli suljettu arkipäivisin kello 6–17 välisellä ajalla juhannuksesta viime viikon loppuun. Nyt rannalle pääsee taas myös ”virka-aikaan”.

Saunan laajennusosasta alkaa olla pohja valmiina. Tehtävää on siis paljon jäljellä ja jossain määrin rakennustyöt voivat vielä häiritä rantaelämästä nautiskelua. Rantavedessä tiistaina polskineiden Eeli ja Samu Mikkolan uimariemua rakennustyöt sen enempää kuin hetkeä aiemmin niskaan satanut kesäsadekaan eivät haitanneet. Pojat kertoivat olevansa sinä päivänä jo toista kertaa uimassa.


Myrkkykeiso (Cicuta virosa)

Myrkkykeiso on monivuotinen ruohokasvi, jolla on valkoinen/ heikosti punertava, hieman koiranputkea muistuttava kukinto.

Myrkkykeison kaikki osat sisältävät kikutoksiinia, joka on jokseenkin kaikille nisäkkäille hyvin myrkyllistä. Myrkky aiheuttaa epilepsiaa muistuttavan oireyhtymän, joka pahimmillaan voi johtaa kuolemaan.

Rikkoutuneet kasvinosat voivat jopa saastuttaa pieniä vesialueita, joista juotu vesi voi aiheuttaa myrkytystilan.

Toisin kuin useimmat myrkkykasvit, keiso ei varoita syöjäänsä pahalla hajulla tai epämiellyttävällä maulla. Kasvin varsi ja lehdet tuoksuvat tillille ja maistuvat persiljamaiselle, eniten myrkkyä sisältävä juurakko haisee sellerimäiselle ja maistuu makean palsternakkamaiselle.

Lähde: Luontoportti