Auran puistohommissa työskenteli huippuporukka

0
Laura Järvinen, Arttu Häkkinen, Kristiina Kinnunen ja Hugo Suonpää saivat Auran kunnalta kesätöitä. Marjo Ristolainen toimi kesätyöntekijöiden ohjaajana.

AURA. –Jos omalla pihallani pitäisi tehdä jotain, ottaisin innosta hihkuen heistä kenet vaan töihin, puistopuutarhuri Marjo Ristolainen kehuu Auran teknisen toimen tämän kesän nuoria kesätyöntekijöitä huippuporukaksi.

Ristolaisen mukaan nuoret ovat hyvin noudattaneet ohjeita eikä heille ole esimerkiksi tarvinnut huomautella kännykän käytöstä työaikana. Myös yhdyskuntatekniikan päällikkö Jari Nerjanto kehuu nuorten työmotivaation olleen kohdillaan.

Aurassa on viime aikoina esiintynyt joillakin nuorilla häiriökäyttäytymistä ja heidän aiheuttamastaan ilkivallasta on ollut harmia. Nerjannolla on kuitenkin yleisesti ottaen positiivinen käsitys Auran nuorista.

–Auran nuoret ovat hienoja. Ne on ne muutamat tyypit, jotka saavat negatiivista näkyvyyttä aikaan, Nerjanto miettii.

Näiden muutamien tyyppien jälkiä, kuten lasinsiruja, ovat kunnan kesätyöntekijätkin joutuneet siivoamaan. Ristolainen toivoo heidän kauttaan leviävän muihinkin nuoriin ajatusta, ettei paikkoja sotketa ja roskasteta.

AURAN kunta palkkasi tänä vuonna tekniseen toimeen 13 kesätyöntekijää 1–3 viikoksi. Kesän viimeisten kesätyöntekijöiden pesti päättyi viime viikolla. Tekemistä riitti kaikille muun muassa nurmikoiden leikkuussa, rikkaruohojen kitkemisessä, laatoituksien pesuissa ja oksien keräämisessä. Nurmikkoa Auran kunnalla on hoidettavaan 17 hehtaaria.

–Tänä vuonna olemme saaneet viheralueiden hoitovelkaa korjattua, Nerjanto toteaa tyytyväisenä.

Toukokuussa kunnan puistopuutarhurina aloittanutta Ristolaista Nerjanto kehaisee siitä, että tämä osaa touhuta nuorten kanssa.

–Nuoriin työntekijöihin pitää osata suhtautua oikein ja muistaa, että lapsiahan 14–17-vuotiaat vielä ovat, Nerjanto miettii.

Hän toteaa, että nuorten ohjaamisessa tarvitaan pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä perusteelliseen perehdyttämiseen. Nuorten kanssa kannattaa hänen mukaansa edetä hiukan kaveripohjalta, mutta sopivaa etäisyyttä pitäen, jotta auktoriteetti säilyy. Omaa esihenkilöasemaansa ei hänen mukaansa kannata korostaa.

–Murkkuikäisten asenne voi muuttua, jos heitä kovin komentelee.

Ristolaiselle on tärkeää, että nuorille jää ensimmäisestä kesätyöstä hyvä fiilis. Häntä onkin ilahduttanut yhden kesätyöntekijän sanat, joiden mukaan kunnan kesätöissä olisi ollut kiva olla koko kesä.

–Mielellään antaisimmekin nuorille pidempiä kesätyöpätkiä, mutta kun heitä on paljon, Nerjanto sanoo pohtien vaihtoehtoa, jossa osa nuorista palkattaisiin pidemmäksi aikaa ja osalle tarjottaisiin lyhyempiä pätkiä.

Pidemmäksi aikaa kerrallaan palkkaamisessa olisi Ristolaisen mukaan se etu, että pidemmän aikaa olleet tuntevat jo paikat ja tietävät perusjutut.

–Pysyy koneetkin paremmassa kunnossa, kun ei kaikkiin kiviin enää uudelleen ajeta.

Nerjanto pitää hyvänä käytäntönä muodostaa työpareja, joista toiselle hommat ovat jo tuttuja ja toinen tulee rinnalle kasvamaan työtehtäviinsä.

TURVALLISUUS on Marjo Ristolaiselle ykkösasia nuoria ohjatessa.

–Minusta on tullut itseäni toistava gramofoni, kun olen muistutellut turvavarusteista ja nesteytyksestä, Ristolainen naurahtaa.

–Minulle turvallisuusasiat ovat rutiinia, mutta nuorille esimerkiksi turvaliivin käyttö voi olla noloa. Siimaleikkurin kanssa käytettävästä visiiristä voi joku todeta, että nyt näytän kamalalta, hän sanoo mutta kertoo nuorten käyttäneen turvaliivejä ja muita suojaimia mukisematta.

Nuorten turvallisuudesta pyritään pitämään huolta myös rajaamalla tiettyjen koneiden käyttöä. Päältä ajettavaa ruohonleikkuria pääsevät ajamaan vain yli 15-vuotiaat, eikä nuorten käsiteltäväksi anneta moottori- tai raivaussahoja. Käyttämistään koneista nuoret opetetaan pitämään huolta.

–Kaikki koneet putsataan työpäivän päätteeksi ja perjantaisin pidämme taukopaikan siivouspäivän, Ristolainen kertoo tavastaan opettaa nuoria.


Kesätienestit säästöön

Auran kunnan tekniseltä toimelta kesätöitä saaneet Hugo Suonpää, Arttu Häkkinen, Laura Järvinen ja Kristiina Kinnunen aikovat laittaa tienaamansa rahat säästöön. Hugo ja Arttu olivat olleet jo aiemminkin kunnan kesätöissä, Kristiinalla kesätyökokemusta oli muualta, mutta Lauralle tämä oli ensimmäinen kesätyö.

Viheralueiden hoito ei kenties ole näiden nuorten tulevaisuuden haaveammatti, mutta tekeminen heille maistui.

–Kesään oli hyvä saada tekemistä ja on siitä hyötyä, kun tienaa, Kristiina sanoo.

–Töihin oli hyvä päästä, Arttu puolestaan toteaa.

Vaikka tulevaisuuden työ ei puutarhatöiden parista löytyisikään, Kristiina näkee, ettei työkokemus mene hukkaan.

–Aina työkokemuksesta on hyötyä. Ei siinä ainakaan mitään menetä, hän miettii.

Koska pojille muun muassa ruohonleikkuuhommat olivat jo viime kesältä tuttuja, he eivät mielestään tänä kesänä varsinaisesti oppineet uutta.

–Tiettyjä uusia taitoja opittiin, kuten päältä ajettavan ruohonleikkurin ja siimaleikkurin käyttöä, Kristiina sen sijaan sanoo.

Työelämän yleiset säännöt kuten työaikojen noudattaminen olivat Kristiinan mukaan jo tuttuja. Nuoria ohjanneella Marjo Ristolaisellakaan ei ole moitteen sanaa tämän kesän kesätyöntekijöiden työelämätaidoista.