ABO Energy haluaa Pöytyän Maanpäänkulmalle tuulipuiston – Hankkeen kaavoitus käynnistyy ensi syksynä

0
Maanpäänkulman tuulivoimapuiston alustava suunnittelualue on merkitty karttaan vihreällä katkoviivalla. Kartta: ABO Energy Suomi Oy.

PÖYTYÄ. Pöytyän kunnanhallitus on päättänyt aloittaa ABO Energyn Maanpäänkulman tuulivoimahankkeen kaavoituksen.

Alustava hankealue on noin 13 kilometriä Pöytyän kuntakeskuksesta luoteeseen ja 6 kilometriä Kuhankuonolla sijaitsevasta seitsemän kunnan rajakivestä koilliseen. Se on laajuudeltaan noin 1 135 hehtaaria.

Alue on pääosin metsätalouskäytössä ja suurelta osin yksityisomistuksessa. Se on merkitty Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavaan.

– Kaavoitusaloitteen hyväksymisen myötä päästään aloittamaan hankkeen kaavoitustyö ja mahdolliseen ympäristövaikutusten arviointiin kuuluvat selvitykset, joissa tarkastellaan tuulivoiman soveltuvuutta alueelle, kertoo hanketta johtava Evastiina Koskinen ABO Energy Suomi Oy:n tiedotteessa.

Yhtiön tavoitteena on rakentaa enintään kuudesta voimalasta koostuva tuulivoimapuisto. Voimaloiden lopullinen määrä sijoituspaikkoineen tarkentuu kaavoituksen sekä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn myötä.

Vuokrasopimuksia solmittu

ABO Energy Suomi kertoo tehneensä useita maanvuokrasopimuksia, jotka kattavat yli puolet Maanpäänkulman hankealueen pinta-alasta. Alueeseen sisältyy osin myös Pöytyän kunnan omistama kiinteistö Juhola 636-452-1-56, jota kunta ei ole vielä päättänyt vuokrata tuulivoiman tuotantoalueeksi.

Maanpäänkulman tuulipuiston alustavan hankeaikataulun mukaan kaavoitus ja ympäristövaikutusten arviointi valmistuvat 2026. Puisto aiotaan rakentaa vuosina 2030–31 ja ottaa käyttöön 2032. Sen käyttöiäksi kerrotaan 30 vuotta.

Laskelmien perusteella tuulivoimapuisto voisi tuottaa energiaa noin 6 600 sähkölämmitteiselle omakotitalolle. Yhden 7 MW tuulivoimalan arvellaan kerryttävän kiinteistöverotuloja keskimäärin 30 000 euroa vuodessa.

Periaatepäätös viitoittaa rakentamista

Kun Maanpäänkulman tuulivoimaosayleiskaavan laatimisesta keskusteltiin Pöytyän kunnanhallituksessa, Farid Harala (ps.) esitti, ettei kaavaa ryhdytä edistämään tuulivoiman massiivisten melupäästöjen sekä muiden haittavaikutusten vuoksi. Lisäksi Harala esitti, ettei ABO Energy Suomen ja Pöytyän kunnan välille tehtävää kaavoitussopimusta hyväksyttäisi. Haralan esitykset raukesivat hallituksessa kannattamattomana. Hän jätti asioista eriävät mielipiteet.

Pöytyän kunnanvaltuusto on hyväksynyt 12.9.2022 tuuli- ja aurinkovoimaloiden rakentamisen periaatteet, joiden mukaan teollisen mittaluokan tuulivoimaloiden rakentamisen edellytykset tulee selvittää kaavoittamalla. Tuulivoimaloiden kokoa tai etäisyyttä asutukseen koskevia määräyksiä ei kyseisessä periaatepäätöksessä annettu.

Maanpäänkulmalle tuulipuistoa kaavaileva ABO Energy on toiminut Suomessa yli 10 vuotta. Sillä on suunnitteilla Mynämäen ja Laitilan kuntien alueella Kolsa–Juvansuon tuulipuisto, jonka osayleiskaava hyväksyttiin molemmissa kunnissa viime syksynä. Vuonna 2017 valmistui ABO Energyn rakentama ja omistama Uudenkaupungin Muntilan tuulipuisto.

ABO Energy Suomi Oy (ent. ABO Wind Oy) aikoo järjestää Maanpäänkulman tuulivoimahaketta koskevan yleisötilaisuuden ensi syksynä. Tapahtuman tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa.


Fakta

Voimaloiden tiedot

Sijainti: Pöytyän Maanpäänkulma
Voimaloiden lukumäärä: 6
Voimaloiden teho: 6–10 MW
Roottorin halkaisija: noin 172 m
Napakorkeus: noin 180 m
Kokonaiskorkeus: enintään 270 m

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän