30 vuotta musiikkiviihteen vaalijana – Ville Mäkimattilan muusikkomatka alkoi koulun itsenäisyystansseista

0
Ville Mäkimattila pitää 30-vuotisjuhlakonserttinsa kotikentällä, Yläneen Museomäen tunnelmallisessa miljöössä.
Ville Mäkimattila pitää 30-vuotisjuhlakonserttinsa kotikentällä, Yläneen Museomäen tunnelmallisessa miljöössä.

PÖYTYÄ/Yläne. Kun on nuorena aloittanut, voi jo varhaisessa keski-iässä viettää 30-vuotistaiteilijajuhlaa.

Ville Mäkimattilan , 44, ammattiura tanssimusiikin parissa urkeni alle rippikouluikäisenä vuonna 1994, jolloin hän musisoi itsenäisyyspäivän tansseissa Yläneen koululla.

– Oli valtavan tärkeää, että pääsi nuorena esiintymään. Alkuvaihe vaikutti paljon. Sillä tavalla innostus syttyi ja säilyi, Mäkimattila kertaa ensitahteja musiikin maailmassa.

Koulun musiikinopettaja, itsekin ammattimuusikko, Kari Härkönen vaikutti suuresti niin Mäkimattilan kuin monen muunkin silloisen oppilaan mielenkiintoon musiikkia kohtaan. Härkönen antoi nuorille vapauksia, joka tuotti näille tekemisen iloa.

Nyt pelimanni Mäkimattila lähtee, kun kutsu käy: tanssipaikalle, laivalle, konsertteihin, toritapahtumiin, häihin, hautajaisiin… Elävän musiikin tuoma tunnelma kruunaa monta tapahtumaa.

Mooseksen pianohaitari

Ville muistaa ensimmäisen oman soittimensa. Se oli Helmisaaren Moosekselta osamaksulla hankittu pianohaitari.

– Eka bändi oli nimeltään AP-Albatrossit. Pian pääsin myös laivakeikoille. Niillä reissuilla olen edelleen. Annan arvoa sille, ettei tarvitse jatkuvasti vaihtaa keikkapaikkaa pitkin laajaa Suomea.

Musiikin moniosaajana tunnetun Mäkimattilan musisointia kuullaan usein risteilyreiteillä Turku–Tukholma ja Helsinki–Tallinna.

– Yhtenä vuonna olin 215 päivää merellä. Nykytekniikka mahdollistaa sen, että laivalla pystyy esiintymisten lomassa hiomaan vaikkapa uusia sävellyksiä ja sovituksia sekä keskustelemaan rauhassa muiden musiikkialan ihmisten kanssa.

Sävellysten luomiseen Ville alkoi keskittyä vajaa kymmenen vuotta sitten serkkunsa Kyösti ”Kössi” Mäkimattilan patistelemana.

– Mielenkiintoinen tekeminen vetää ihan täysin mukanaan. Tähän mennessä omia sävellyksiä on yli sata, joista 20 on levytetty. Levytysprosenttiin olen hyvin tyytyväinen.

Suurin sävellysmenestys on tähän mennessä ollut Saija Tuupasen biisi “Haluan sut”.

Paikallisista nimistä Juha Simolan levy on parhaillaan tekeillä Mäkimattilan “musiikkipajassa”.

Vaatimustaso nousee

Mäkimattilan kodin pihapiirissä on joitakin vuosia sitten rakennettu harjoitustila ja studio, joissa kelpaa luoda uutta musiikkia maailmalle.

Mäkimattila uskoo, että tanssimusiikki pitää pintansa myös tulevaisuudessa, vaikka tanssilavojen määrä on vähentynyt.

– Uusista bändeistä Komiat on tehnyt hyvää työtä ja vetää runsaasti nuorempaa väkeä lavoille. Tanssimista harrastava yleisö on entistä vaativampaa. Rytmien pitää olla kohdallaan. Monella on kotonakin todella laadukkaita äänentoistolaitteita.

Tähtiä ja tunnelmaa

Mäkimattilan muusikkouran merkkipaaluja vuosien varrelta ovat myös TV-ohjelman Kesäillan valssi säestyskeikat Varjokuvan kanssa, jolloin laulusolisteina olivat muun muassa Markku Aro ja Eija Kantola.

– Janiinan (Lehtonen) kanssa alettiin tehdä yhteistyötä vuonna 2006. Siitä lähtien on tehty yhdessä laiva- ja lavakeikkoja, erilaisia konsertteja sekä ensimmäinen oma levy.

Yksi merkkitapahtumista oli myös 1950- ja -60-luvun suuren iskelmätähden Annikki Tähden (1929–2017) säestys Yläneen Museomäen Elokuun illassa vuonna 2009.

– Se oli ilmeisesti Tähden viimeinen julkinen esiintyminen.

Ville Mäkimattilan 30-vuotisjuhlakonsertti soi niin ikään Museomäellä sunnuntaina 14.7. klo 15. Villen ja Janiinan ohella estradille astelevat Arto Nuotio, Jussi Lammela, Jari Helmisaari, Juha Simola ja Heikki Keihäs. Orkesterina toimii vahvistettu Putkiratio. Tapahtuman juontaa Seppo Helenius. Iltapäiväkonserttiin on vapaa pääsy.

Jorma Kaarto