Yllätyksiä ja tuttuja lukuja

0

Suomalaiset yllättivät itsensä valitessaan 15 jäsentään Euroopan parlamenttiin. Yllätys oli Vasemmistoliiton Li Anderssonin ilmiömäinen äänimäärä – myös hänelle itselleen. Hänen saamansa 247 000 ääntä, mikä on lähes 14 prosenttia kaikista äänistä, on Suomen eurovaalien ennätys. Andersson sai eniten ääniä kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa, lukuun ottamatta Koskea.

Erityisestä vasemmiston noususta tämä tuskin kertoo. Anderssoniin luotetaan mitä ilmeisimmin hänen tieto- ja faktapohjaisen asiaosaamisensa takia. Asiataito ja rohkeus ovatkin parlamentissa valttia.

Kokoomukseen siirtyneen presidenttiehdokkaan Mika Aaltolankin äänisaalis (95 651) yllätti, mutta kokoomus sai eurovaalien tapaan puolueista eniten ääniä (24,8 %) koko maassa, myös Auranmaalla, paitsi Koskella ja Oripäässä suurin oli keskusta.

Vaalitulos kertoo, että vuosia nousujohteisesti äänestetyt perussuomalaiset eivät nyt saaneet luottamusta, tai heidän kannattajansa jättivät äänestämättä.

Parlamentin toiminnassa paino on poliittisilla ryhmillä, joita on seitsemän. Kotimaan sijasta poliittinen kanta merkitsee. Toki suomalaiset mepit osaavat tuoda esille Suomen näkökulmia.

Nyt kannattaa seurata parlamentin poliittisia ryhmiä: millaiseen joukkoon meidän edustajamme liittyvät? Ne eivät ole samoja kuin kotimaiset puolueemme.

Äänestysprosentti oli 42,2. Suurin osa ei siis äänestänyt. Eikö maailmansotien jälkeistä rauhaa takaamaan perustettu unioni kaipaa heidän mielestään huomiota?