Salon kirkkoneuvosto esittää valtuustolle veroprosentin nostoa

0
Salon seurakunnan kirkkoneuvosto piti toukokuun lopun kokouksensa Koskella. Neuvoston jäsenet tutustuivat samalla Kosken kirkkoon, johon on tulossa sisäremontti.
Salon seurakunnan kirkkoneuvosto piti toukokuun lopun kokouksensa Koskella. Neuvoston jäsenet tutustuivat samalla Kosken kirkkoon, johon on tulossa sisäremontti.

KOSKI, MARTTILA. Keskiviikkona 29.5. Koskella kokoontunut Salon seurakunnan kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että Salon seurakunnan vuoden 2025 kirkollisveroprosentiksi tulisi 1,45. Salon seurakunnassa tuloveroprosentti on ollut vuodesta 2023 alkaen 1,35.

Asiaa valmistellut talouspäällikkö Leena-Maija Rantala kertoi neuvostolle, että tämän vuoden kirkollisverotuotot ovat jäämässä jälkeen ennusteesta. Salon seurakunnan vuoden 2024 talousarviossa tuotoiksi arvioitiin 10 550 000 euroa, mutta näillä näkymin ne ovat 10,2 miljoonaa euroa.

Salon seurakunnan henkilöstökulut ovat kasvaneet viime vuosien palkkaratkaisujen myötä tuntuvasti. Lisäksi arvonlisäveron korotukset, korkokulujen kasvu sekä korkealla pysyvä energiahinta kasvattavat toimintakuluja.

Kiinteistöstrategian mukaiset myynnit tuovat helpotusta talouteen, mutta se voi kestää vuosia. Salon seurakunnassa on käynnistymässä myös henkilöstöstrategian päivittäminen, jolla pyritään hillitsemään henkilöstökulujen kasvua.

Kirkkoneuvosto päätyi pitämään veroprosentin nostoa 0,1 prosenttiyksiköllä nopeana ja välttämättömänä keinona talouden tasapainottamiseksi.

Prosenttia laskettiin hiljattain

Vuonna 2023 Suomessa toteutettiin verouudistus, jossa kuntien verotuloja siirrettiin valtiolle hyvinvointialueiden toiminnan rahoittamiseksi. Verouudistuksen myötä valtiovarainministeriö arvioi kirkollisveron tuoton kasvavan noin 54 miljoonaa euroa, elleivät seurakunnat alenna veroprosenttejaan.

Valtiovarainministeriö laati seurakuntakohtaisen laskelman, miten verouudistus vaikuttaa niiden verokertymään. Salon seurakunnan kohdalla arvioitiin, että verouudistuksesta johtuva kasvu olisi ollut 0,08 prosenttiyksikköä, joten Salossa kirkollisveroprosenttia laskettiin ohjeen mukaisesti 1,4:stä 1,35 prosenttiin.

Marttilan ja Kosken kuntien alueet käsittäneessä Martinkosken seurakunnassa veroprosentti oli 1,9. Sen alueella veroprosentti laski vuoden 2023 alussa Saloon tehdyn seurakuntaliitoksen myötä 0,55 prosenttiyksikköä.