Vapaa sivistystyö on Lieto-opiston uuden rehtorin sydämenasiana

0
Lieto-opiston rehtorina aloittaneella Heli Koivulahdella on myös omia opetustunteja. Syksyn kursseilla hän vetää asahi terveysliikuntaa ja ikäihmisten liikuntatunteja. Vapaa-aikaansa Koivulahti viettää mielellään luonnossa ja puutarhassa.

LIETO. Keväällä Lieto-opiston rehtorina aloittanut auralainen Heli Koivulahti on tuttu kasvo myös auranmaalaisille. Aikanaan Mellilän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana toiminut Koivulahti työskenteli Auranlaakson kansalaisopiston suunnittelijaopettajana seitsemän vuotta ennen siirtymistään Riihimäen kansalaisopiston suunnittelijaopettajaksi ja apulaisrehtoriksi. Kansalaisopistouransa Koivulahti on aloittanut Valkeakoskella.

Koivulahden mukaan kansalaisopistojen toiminnassa ei ole isoa eroa.

–Paikallinen opetustarjonta voi olla vähän erilainen paikkakunnasta riippuen.

LIETO-OPISTON kurssitarjontaa Koivulahti pitää paikkakunnan kokoon nähden laajana ja kasvukunnalle sopivana. Hän kiittelee edeltäjänsä tehneen hyvää työtä opiston näkyvyyden edistämiseksi ja kurssitarjonnan laajentamiseksi. Erityisen ilahtunut Koivulahti on opiston perhekursseista, joista esimerkkinä voi mainita viime lukuvuonna Tarvasjoella käynnistyneen lapsi-vanhempi luontokurssin. Kurssille on tulossa jatkoa myös tulevana lukuvuonna.

Lieto-opiston tulevan lukuvuoden kurssitarjonta tuli nähtäville nettiin maanantaina. Ilmoittautuminen kursseille alkaa 4. elokuuta. Uutuuksina Lieto-opiston tarjonnassa on muun muassa nykykreikan alkeita ja japania. Tarvasjoella perinteiset ja tutut kurssit jatkuvat.

Koivulahti kertoo, että opiston kurssitarjontaa on kehitetty opiskelijapalautteen perusteella. Muun muassa joogatarjontaa on monipuolistettu ja uutuutena Lieto-opistolla on esimerkiksi astanga- ja flowjoogaa. Jooga on Koivulahden mukaan opiston suosituimpia kursseja. Sitä, kuten myös kieliä, on tarjolla myös verkkokurssina yhteistyössä Paimion ja Naantalin kansalaisopistojen kanssa.

–Näissä on hyvä muistaa, ettei toiminta ole kotikuntasidonnaista, vaan voi tutustua myös alueen muiden opistojen tarjontaa, Koivulahti vinkkaa niille, jotka eivät oman alueen opiston ohjelmasta löydä haluamaansa kurssia.

Valtion rahoituksen leikkaukset eivät Koivulahden mukaan näy vielä syksyn tarjonnassa. Jatkossakin toimintaa pyritään hänen mukaansa suunnittelemaan niin, ettei toimintaa jouduttaisi supistamaan, vaan kursseja pystyttäisiin pitämään saman verran kuin aiemmin.

–Kurssimaksuja jouduimme hiukan nostamaan, toivottavasti emme joudu jatkossa lisää.

KOIVULAHDELLE vapaa sivistystyö on sydämenasia.

–Silloin kun pääsin Valkeakoskelle töihin, tiesin heti, että tämä on mun juttu, Koivulahti sanoo.

Hän näkee kansalaisopistojen toiminnan ihmisten hyvinvointia edistävän tekijänä ja kertoo kuulleensa kaskuja siitä, miten terveyskeskuksissa aikanaan varauduttiin ottamaan lisäresursseja töihin, kun kansalaisopistojen kurssit päättyivät. Koivulahti pitääkin kansalaisopistojen toimintaa todella tärkeänä ja hän muistuttaa myös ryhmien tarjoamasta sosiaalisesta kanssakäymisestä.

–Kursseilla murheet unohtuvat.

Myös opiskelijoilta tulevassa palautteessa korostuu Koivulahden mukaan kiitollisuus. Hän itse nauttii siitä, että saa olla suunnittelemassa kuntalaisten toiveiden mukaisia kursseja.

–Otan mielelläni vastaan kurssitoiveita esimerkiksi ensi vuoden keväälle, hän kannustaa esittämään toiveita.