Laki jarruttaa hienoa keksintöä

0

Kolmi- ja nelipyöräisiä senioriskoottereita näkyy enenevissä määrin rivitalojen vierillä, kauppojen edustoilla ja toreilla. Laitteiden suosio on helppo ymmärtää, sillä heikkojalkaisempikin pääsee niillä ihmisten ilmoille ja reissun jälkeen voimia riittää vielä kotiaskareisiin.

Toinen suosiota selittävä tekijä on kohtuullinen hankintahinta, varsinkin jos se jaetaan sukulaisten kesken, eivätkä huoltokulutkaan autoon verrattuna päätä huimaa. Kaiken lisäksi senioriskootterin käyttö on helppoa: kuljettaja istuu penkille, napsauttaa virran päälle ja kääntää kahvasta kulkineen liikkeelle.

Vaivattomuus koki kolauksen kesäkuun alussa voimaan astuneen uuden liikennevakuutuslain myötä. Se velvoittaa hankkimaan vakuutuksen yli 25 km/h kulkeville tai yli 25 kiloa painaville sähköisille liikkumisvälineille. Senioriskootterit ylittävät painorajan tukevan rakenteensa ja raskaiden akkujensa ansiosta.

Uusi laki on kaupungeissa suihkivien sähkövempeleiden osalta kannatettava, mutta vanhusten omistamien senioriskootterien osalta järjetön. Heikon tasapainoaistin turvin pyöräilevä mummo tai pappa on taatusti suurempi riski liikenteessä kuin tukevalla skootterilla köröttelevä ikätoverinsa.

Senioriskootterien liikennevakuutusten hinnat vaihtelevat alle 200 eurosta vajaaseen 300 euroon, mikä on suuri raha pienituloiselle eläkeläiselle. Lainsäätäjän kannattaisi huomioida senioriskootterien kansanterveyttä edistävä merkitys ja vapauttaa ne vakuutusvelvollisuudesta, jotta vanhukset pärjäisivät entistä pidempään omissa kodeissaan.